Турция излиза начело с огромна преднина пред всички останали в годишна класация за богатство, а резултатът може би е изненадващ, предвид високите нива на инфлация в страната.

“Турция изпъква с невероятното увеличение от над 157% на богатството на възрастен в страната в периода 2022-2023 г., с което оставя зад себе си всички останали нации,” пише швейцарската банка UBS в своя Global Wealth Report за 2024 г.

Класираните най-високо държави по средeн ръст на богатството на пълнолетен са Русия и Катар с по близо 20% и Южна Африка с малко над 16%. В САЩ средният ръст на богатството на възрастен е близо 2.5%.

Инфлацията в Турция е близо 72%, а много от 85-те милиона жители на страната отчитат драстичен спад в покупателната си способност през последните няколко години. В последните пет години турската лира е изгубила близо 83% от стойността си спрямо долара, а валутата се търгува на ниво от около 33 лири за долар.

Богатството на турците, които притежават активи, като жилища, обаче е нараснало, тъй като инфлацията повишава тяхната стойност.

В доклада си UBS определя нетното състояние, или “богатство”, като “стойността на финансовите активи плюс реалните активи (обикновено жилища), притежавани от домакинствата, минус техните задължения.”

В разговор с журналисти част от авторите на доклада обясниха връзката между инфлацията и увеличението на богатството в Турция.

“В определени отношения, високите темпове на инфлация също така помагат да се обясни защо богатството е нараснало с толкова много в местна валута - или поне повече, в сравнение с други държави, защото не трябва да се забравя, че богатството се измерва в номинално изражение,” казва пред CNBC Самюел Адамс, икономист в UBS Global Wealth Management.

“Ако инфлацията е много висока, това, което се случва, е, че ако притежавате реален актив, като жилище, цените на имотите имат склонност да нарастват в тон с инфлацията, ако не и по-бързо. Така че при онези хора, които притежават жилища или акции, които също имат склонността да се представят доста добре в подобна среда, богатството се натрупва малко по-бързо".

“Разбира се, това не означава, че всички се облагодетелстват в една и съща степен,” допълва Адамс. “Ако не притежавате такива активи, ако заплатата ви не нараства с темповете на инфлацията, тогава, разбира се, ефектът ще е доста отрицателен.”

В доклада е отбелязан и “валутният ефект”, който е нещото, което променя ръста на богатството с най-много — данните за ръста на богатството в местна валута честно се различават значително от тези в доларово изражение.

“Изключителния ръст на богатството в Турция от над 63% в щатски долари скача над два пъти - до 158% в турски лири,” казват от UBS. Сред другите примери в доклада е Япония, където в доларово изражение ръстът на богатството е средно под 2% на човек в периода 2022-23 г., но в местна валута този ръст е 9%.

При оценката на ръста на богатството в страните в периода 2008-2023 г. “най-драстично е увеличението в Турция,” казват от UBS, “където средното богатство на възрастен скача с 1708% в местна валута за периода.”

Старши икономистът на UBS Global Wealth Management Пол Донован посочва, че да си богат на активи не означава непременно, че си богат на пари — в Турция това дори може да обратното.

“По отношение на стандартите за живот, а не на богатството, е важно да не се забравя, че ако притежавате къща, стойността на вашата къща се е покачила, но в същото време реалното ви заплащане може да е отрицателно. Така можете да бъдете богати на активи и бедни на пари”.

“Това със сигурност е възможно, тъй като много от голяма част от напрежението, което се появи в турската икономика през последните няколко години, е в резултат на отрицателните реални доходи,” допълва той, “а не непременно на това, което се случва при активите.”