Shelly Group е първата компания, която от днес започна търговия на най-новия сегмент за двойно листване на Българска фондова борса EuroBridge.

БФБ създаде новия сегмент в съвместно сътрудничество с Deutsche Börse, чрез който дружествата, които проявяват интерес, могат да бъдат листнати и да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия, възползвайки се от достъпа до глобални инвеститори.

На официалната церемония за началото на търговската сесия присъстваха главният изпълнителен директор на Shelly Group Димитър Димитров и съоснователят на компанията Светлин Тодоров, както и зам.-председателят на СД на БФБ и изпълнителен директор на Централен депозитар Васил Големански.

БФБ

Според Димитров:

"Процесът беше повече от сложен и многопластов, тъй като бяха ангажирани много организации. Имаше и проблеми, не само договорни, но и технически. Но най-доброто е, че пътят вече е проходен и утъпкан. И по време на цялата процедура Българска фондова борса беше основен двигател".

Васил Големански приветства Shelly Group като първата компания на най-новия сегмент на борсата и отбеляза:

„Това е финалната стъпка от един дълъг път. Радваме се, че го извървяхме заедно, защото това е важен момент не само за сегмента EuroBridge, за БФБ и Централен депозитар, но и за целия капиталов пазар, тъй като вие сте първата българска компания, която вече се търгува в евро още преди страната ни е да станала част от Еврозоната.“

Съветът на директорите на БФБ взе решение на свое заседание по-рано да премести емисията акции на Shelly Group от сегмент Premium на EuroBridge, с което дружеството ще започне да се търгува на пазар XETRA – един от двата основни пазара на Deutsche Börse.

Сегментът беше официално представен по време на първия Investor Day в София на 11 април 2024 г.