Гнездяща чайка увеличи разходите за разрушаването на сграда в Нюпорт, Уелс, с близо 500 000 британски паунда (594 000 евро).

В общински доклад се посочва, че разходите за разрушаване на Newport Centre са били с 460 000 паунда (546 000 евро) повече от планираното през миналата година. Властите обвиниха птицата за забавянията, които са довели до допълнителните разходи.

Общинският съвет е потвърдил, че са били изгубени около 40 дни заради гнездящата птица. В доклада се посочва, че допълнителните разходи ще бъдат покрити от "университета Coleg Gwent и приходна вноска в бюджета за 2023-24 г." Разходите в момента се финализират.

Newport Centre вече беше разрушен, като на него място ще бъде изграден нов кампус на университета Coleg Gwent.

Разрушителните работи започнаха през април 2023 г. на обекта, който в продължение на десетилетия беше една от основните дестинации, където местните граждани прекарваха свободното си време. Сградата разполагаше с басейн и приемаше концерти на звезди, като Дейвид Боуи и Елтън Джон.

От общинския съвет обявиха, че имат за цел да изградят нов подобен център, който ще се намира на около 100 метра от стария обект.