Щатските милиардери притежават рекордните 6 трилиона долара - двойно повече спрямо седем години по-рано, сочат изнесени наскоро данни. 

Основната част от тяхното състояние се дължи на успешни бизнеси (Amazon, Microsoft, Apple, Meta и други) - те влагат средствата си в своите собствени компании, а не работят за заплата, както повечето от нас. Какво друго знаят милиардерите, което на нас ни убягва? 

Правилото 72  

Популярното правило е много просто. При положение че имате инвестиция, която ви носи 10% годишно, това означава, че за малко повече от 7 години (72:10 = 7.2) ще можете да удвоите парите си. Именно това се е случило в периода от 2017 до 2024 г. 

Инвестират на капиталовите пазари 

Част от милиардерите притежават компании, които управляват инвестициите им на борсата. Но дори и да нямаме подобна възможност, добре е да знаем, че ако сме на 20-годишна възраст, ще са ни нужни само по 6.25 лева на ден, или под 200 лева на месец, за да станем милионери при пенсионирането си.

Изчисленията са направени при средногодишна доходност от 10%, каквато е историческата възвръщаемост на щатските пазари за последните 100 г.  

Ако изчакате до 30-ата си годишнина, сумата расте до 16.60 лева на ден, или близо 500 лева на месец. При положение че днес вече сте на 40 години, ще трябва да заделяте и инвестирате по 45.60 лева на ден, или близо 1 370 лева на месец. 

В случая на богаташите говорим за стотици милиони и милиарди, което означава, че те ще станат още по-богати. 

Влагат пари в недвижими имоти 

Освен в бизнеси и на капиталовите пазари, богатите инвестират част от състоянието си в недвижими имоти, които отдават под наем. Така те се възползват от поскъпването им във времето, а междувременно получават пасивен доход. 

Правят разлика между актив и пасив 

Богатите много добре знаят разликата между активите и пасивите. Покупката на жилище за тях е актив, само и единствено ако то носи доход (от наем). При положение че не се отдава под наем, за тях този имот е пасив, тъй като вади пари от джоба им (застраховки, поддръжка, ремонти и др.).

Милиардерите също така не се притесняват да купуват активи със заеми, за разлика от останалите хора, които ползват кредита за покупка на коли, имоти за собствени нужди, ремонти и други, или иначе казано - пасиви. 

Повечето от тях работят за 1 долар на месец 

Неведнъж в медиите са се появявали информации, че даден милиардер работи за 1 долар на месец. Това се прави най-често с данъчни цели, тъй като той ще плати налог на този 1 долар.

Останалата част от възнагражденията си те получават под формата на акции, които на по-късен етап могат да заложат в банка, за да получат пари, освободени от данъци, или да продадат в удобен за тях момент.