Стартъпът за киберсигурност Wiz отхвърли офертата за поглъщане от страна на Alphabet (компанията майка на Google) на стойност 23 милиарда долара, с което осуети най-голямото придобиване в историята на технологичния гигант. 

Във вътрешно съобщение до служителите, цитирано от CNBC, съоснователят на Wiz Асаф Рапапорт казва, че компанията планира първично публично предлагане. "Трудно е да се каже „не“ на подобна мащабна оферта“, посочва Рапапорт.

Ако придобиването беше осъществено, то щеше да удвои оценката от 12 милиарда долара, която Wiz обяви през май, след като набра 1 милиард долара частно финансиране.

Според съобщението, компанията ще се съсредоточи върху постигането на 1 милиард долара годишни приходи заедно с IPO-то - цели, които фирмата за сигурност си беше поставила преди преговорите си с Google. 

Нито Wiz, нито Alphabet официално са признали до момента, че се обсъжда сделка.

Wiz предлага "облачни" решения за сигурност за корпоративни клиенти. Продуктите ѝ можеха да поставят Google в по-добра позиция да се конкурира с лидерите в индустрията Microsoft и Amazon. 

Антитръстовите регулатори все повече се фиксират върху сделките, сключени от Big Tech през последните години, но, според източниците на CNBC, не само регулаторните рискове, но и опасенията на самите инвеститори са цитирани като причини Wiz да се откаже от сделката.

Министерството на правосъдието вече е започнало две текущи антитръстови съдебни дела срещу Google за неговата търсачка и бизнеса за дигитална реклама. 

Google закупи две фирми за киберсигурност през 2022 г. – Siemplify и Mandiant, съответно за 500 милиона долара и 5.4 милиарда долара, като последната компания е най-известна с разкриването на хака на SolarWinds.