Първият ден от настоящата седмица е бил най-горещият в историята, сочат предварителни данни на Службата на Европейския съюз за климатични промени Коперник, с което подобрява рекорда от предходния ден.

Глобалната средна температура на въздуха се е повишила до 17.15 градуса по Целзий, което е с 0.06 градуса повече от поставения в неделя рекорд, според агенцията, която следи подобни метеорологични модели от 1940 г.

В началото на юли 2023 г. бяха поставени температурни рекордни в четири поредни дни. Преди това най-горещият ден бе отчетен през август 2016 г.

"В понеделник може би бе поставен глобален температурен рекорд за най-високата абсолютна глобална средна температура, като с това имам предвид десетки хиляди години назад във времето", казва пред Reuters климатологът Карстен Хаущайн от Университета в Лайпциг.

В последните дни градове в Япония, Индонезия и Китай отчетоха рекордни горещини. Страните от Персийския залив също се изкачват в топлинните индекси, като с отчетената влажност температурите там надхвърлят 60 градуса по Целзий. Междувременно, температурите в части от Европа надхвърлиха 45 градуса по Целзий.

Климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива, стоят зад тези рекорди, твърдят учените. За разлика от миналата година обаче, когато климатичните промени се комбинираха с метеорологичния феномен Ел Ниньо за постигането на нов дневен температурен рекорд, тази година през юли положението е различно.

Според Хаущайн, е "забележително", че рекордът е счупен сега, когато светът се намира в неутрална територия и вече не усеща въздействието от Ел Ниньо.