В Австралия откриха останките на товарния кораб MV Noongah, 55 години след като той потъва, отнемайки живота на 21 души.

Дългият 71 метра кораб транспортирал стомана близо до крайбрежието на Нoв Южен Уелс през 1969 г., когато попаднал в буря, а потъването му слага началото на едно от най-големите морски издирвания в историята на Австралия.

Петима души от 26-членния екипаж са извадени от водата в часовете след потъването на плавателния съд, но от всички останали, изчезнали в морето, е намерено тялото само на един.

Местоположението на корабокрушението беше потвърдено от австралийска научна агенция, която е използвала картографиране на морското дъно с висока резолюция и видеокадри.

Минути след като изпраща сигнал за помощ на 25 август, корабът вече е потънал в бурното море.

Разрушители и миночистачи на Кралския австралийски флот, самолети, хелокоптери и редица други плавателни съдове започват мащабно издирване, а спасителни екипи претърсват брега за оцелели.

В следващите 12 часа, двама души са открити в морето на два отделни спасителни сала и трима други, вкопчени в парче дърво.

Съдбата на останалата част от екипажа и на самия кораб остава мистерия.

Местни жители забелязват останки от кораб за първи път преди години във водите близо до Нов Южен Уелс и уведомяват властите за координатите.

Отдавна има подозрения, че това може би е Noongah, но технологиите и познанията за потапянето с цел идентифициране на кораба не са били налични тогава.

Australian National Maritime Museum

Миналия месец, високотехнологичен кораб, собственост на Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) е бил изпратен да проучи допълнително.

Те откриват останките, до голяма степен непокътнати на морското дъно, 170 метра под повърхността. Всички основни измервания, които са направени, съответстват на размерите на Noongah, казват от CSIRO.

Организацията The Sydney Project, която намира и документира останките от изгубени кораби, планира потапяне, за да се сдобие с допълнителни кадри от мястото, с надеждата да хвърли светлина върху причините за потъването на кораба.

“Тази трагедия все още се помни от много хора,” казва Мат Кимбър от CSIRO.

“Надяваме се, че това, че знаем къде е корабът, ще даде известен покой на всички.”

Семейства на загиналите членове на екипажа заявиха пред Australian Broadcasting Corporation, че откритието представлява облекчение за тях.

“Това винаги е било в съзнанието ми”, казва Памела Хенди, вдовицата на капитана Лио Боцман.