За употребяващите редовно алкохол огромният брой изследвания, в които се твърди, че умерената консумация на алкохол е по-добра за здравето от пълното му избягване, е източник на голяма утеха.

Нов анализ обаче оспорва това схващане и обвинява за това оптимистично послание сравняването на кунсумиращите алкохол хора, с такива, които са болни и трезвеници.

Учени в Канада са анализирали 107 публикувани изследвания относно навиците на хората във връзка с консумацията на алкохол и това колко дълго са живели. В повечето случаи, те са установили, че консумиращите алкохол са сравнявани с въздържатели или такива, които консумират много малки количества, без да вземат предвид, че някои от тях са намалили алкохола или са го отказали заради влошено здраве.

Тази констатация означава, че сред въздържателите или тези, които консумират алкохол само периодично, има значителен брой болни хора, което сваля средното ниво на здравето на тази група и прави така че леко до умерено употребяващите алкохол да изглеждат добре в сравнение с тях.

“Това е пропаганда в полза на алкохолната индустрия, че умерената консумация на техните продукти удължава живота на хората”q казва доктор Том Сокуел, основен автор на проучването и учен в Канадския институт за изследвания на употребата на психоактивни вещества към Университета на Виктория.

“Тази идея е повлияла на издаваните национални препоръки по отношение на консумацията на алкохол, оценките на тежестта на алкохола върху заболяванията в световен мащаб и е пречка за ефективното вземане на политически решения по отношение на алкохола и общественото здраве”, допълва той. Подробности за анализа са публикувани в Журнала за изследвания на алкохола и наркотиците.

Много проучвания относно въздействието на алкохола върху здравето показва ефект под формата на J-крива, при който нивата на смъртност са най-ниски при онези, които пият малко. Когато екипът от канадски учени комбинира данните от проучванията с техния анализ, те предполагат, че при хората с лека до умерена консумация на алкохол, което означава между една напитка на седмица и две на ден, рискът от смърт е бил 14% по-нисък за периода на проучването в сравнение с тези, които са въздържатели.

При по-внимателно вглеждане обаче, тази очевидна полза се изпарява. При проучванията с най-високо качество, които включват, по-млади хора и не считат бившите пиячи и пиещите периодично за въздържатели, няма доказателства, че онези с лека до умерена консумация на алкохол живеят по-дълго. Това е отразено само в по-слаби проучвания, които не разделят бившите пиячи и трезвениците, които са били въздържатели през целия си живот.

“Оценките на ползите от алкохола за здравето са преувеличени, докато вредите от него са подценявани в повечето предишни проучвания”, казва Стокуел.

“В по-голяма част от предишните проучвания са сравнявани хора, които консумират алкохол с все по-нездравословна група от хора, които в момента са въздържатели или пият много малко. Знаем, че хората отказват алкохола или консумират много малки количества, когато с напредването на възрастта стават болнави и по-слаби. Най-пристрастните проучвания включват в групата за сравнение много хора, които са спрели или намалили консумацията на алкохол по здравни причини, така че да изглежда, че хората, които са достатъчно добре, за да продължат да пият да изглежда още по-добре със здравето”, допълва той.

Бившият британски главен лекар Сали Дейвис е казвала, че няма безопасно ниво за приема на алкохол. Мащабно проучване публикувано през 2018 г. подкрепя това твърдение. То установява, че алкохолът е довел до 2.8 милиона смъртни случая през 2016 г. и е бил основният рисков фактор за преждевременна смърт и увреждания при хората на възраст между 15 и 49 г. Сред хората на възраст над 50 г., около 27% смъртните случаи по света след раково заболяване при жените и 19% при мъжете са свързани с навиците им по отношение на консумацията на алкохол.

През миналата година голямо проучване сред половин милион мъже в Китай обвърза алкохола с над 60 болести, сред които цироза на черния дроб, инсулт, няколко стомашно-чревни онкологични заболявания, подагра, катаракта и стомашни язви.

“Проучванията, свързани с алкохола и здравето, може да бъдат обект на пристрастия, дори и ако са добре проведени,” казва доктор Йона Милууд от Оксфордския университет, която е съавтор на проучването в Китай. “Това е така, защото моделите по отношение на консумацията на алкохол имат връзка и с други, като тютюнопушене и социално-икономически статус, а хората често променят навиците си по отношение на консумацията на алкохол в резултат на влошено здраве. Имаме все повече доказателства, че очевидните благоприятни ефекти върху здравето от умерената консумация на алкохол е малко вероятно да са причинно-следствени”.