Айрийн Ким е на 38 години и управлява агенция за подбор на персонал в Южна Корея. Тя също така е страстен потребител на луксозни стоки. Работещата майка на две деца вече споделя страстта си към модата със своите наследници.

Ким, която живее в Донгтан, промишлено предградие на юг от Сеул, наскоро купува сребърна огърлица на стойност 780 000 южнокорейски вона (560 долара) от Tiffany за своята четиригодишна дъщеря и чифт обувки Golden Goose за 380 000 вона (275 долара) за по-малката си дъщеря, която е на 18 месеца.

“Не искам да изглеждат опърпани, когато сме на сватба, парти за рожден ден или концерт”, казва Ким. “Ако те могат да тичат наоколо в тези дрехи и обувки и се чувстват комфортно, нямам нищо против цената”.

Наскоро тя купува няколко луксозни артикула за своите деца, в това число яке и риза Moncler, рокля и панталони Burberry, както и рокля и обувки Fendi.

Докато южнокорейците се замогват все повече в страната с най-ниска раждаемост в света, според Световната банка, все повече родители харчат пари за луксозни артикули за по-малките членове на домакинството.

“Раждаемостта в страната продължава да пада, но пазарът на луксозни стоки за деца продължава да расте,” казва пред Financial Times (FT) Лиза Хонг, консултант в Euromonitor. “Корейците обичат да изпъкват. Те не могат да понасят, ако не могат да правят нещата, които други могат. Много семейства имат само по едно дете, затова избират най-високия клас артикули за децата си, сваляйки възрастта за първо потребление на луксозни стоки”.

Страната е един от трите най-бързо растящи пазари в света за луксозни детски дрехи по разходи на глава от населението, според Хонг, с общ годишен темп на растеж от над 5% за последните пет години, като пред нея са единствено Китай и Турция, според Euromonitor.

Това е един светъл лъч в индустрията на луксозните стоки, която през миналата седмица отчете понижение в продажбите на Gucci в региона и 14-процентен спад на продажбите в Азия, с изключение на Япония LVMH за второто тримесечие.

“Конкуренцията в корейското общество е жесточена и хората искат да изпъкват. Луксозните стоки се превърнаха в добър инструмент за това,” казва Лий Йонг-кю, ръководител на Etro Korea и бивш шеф на Dior Korea. “Яке Moncler се превърна в нещо като училища униформа за тийнейджърите”.

Универсалните магазни се надпреварват да откриват магазини с луксозни стоки за деца. Lotte, Shinsegae и Hyundai отчитат двуцифрен ръст в процентно изражение в продажбите на луксозни стоки за деца през 2023 г., въпреки забавящия се икономически растеж и високата инфлация.

Продажбите на луксозни детски стоки в универсалните магазини Hyundai и Shinsegae скачат с 27% и 15%, респективно, през миналата година. От Lotte казват, че продажбите на пъвокласни детски артикули, като колички Bugaboo и столове за хранене Stokke, скачат с 25%.

“Заради ниската раждаемост, вниманието на родители, баби и дядовци, чичовци и лели обикновено е насочено само към едно дете и те не жалят средства за него,” казва говорител на Hyundai. “Ние ще продължим да разширяваме луксозните си магазини за деца, тъй като тази тенденция вероятно ще продължи.”

Южнокорейците допринасят с около 10% към глобалните продажби на марки от най-висок клас, като Prada, Moncler, Bottega Veneta и Burberry, според доклад на Morgan Stanley от 2022 г. В Сеул не е нещо необичайно да се видят хора, които лагеруват през нощта пред универсални магазини, за да бъдат първите, които ще си купят нов артикул, когато магазините отворят.

Tiffany и испанската модна марка Loewe откриват нови магазини в заможния квартал Чунгдам на Сеул, за да се възползват от бума при луксозните стоки, а швейцарският производител на луксозни часовници Richard Mille отвори обновен магазин в района този месец.

Управителят на Централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг заяви през юни, че ентусиазмът в страната по дизайнерските стоки затруднява ограничаването на инфлацията с парична политика, тъй като ценовата еластичност е подкопана. Той също така допълни, че южнокорейците демонстрират “рядка склонност да копнеят по конкретна марка, когато тя набере популярност”.

Млади възрастни, които са отгледани със скъпи подаръци и са разочаровани от високите цени на имотите, също се включиха в бума при лукозните стоки в страната. Марките се целят в хора в 20-те и 30-те им години, като привличат звезди от корейската поп музика, от BTS до Blackpink, като свои рекламни лица. Покупките на луксозни стоки от страна на хора на възраст между 20 и 30 години, отчитат най-голям ръст сред всички възрастови групи в Южна Корея, сочи доклад на Lotte от 2022 г..

“Тези луксозни марки се запечатват в съзнанието на младите хора, тъй като рекламите с идоли от корейската поп музика ги карат да изпитват копнеж по луксозните продукти,” казва Хонг от Euromonitor, допълвайки, че тенденцията се подхранва и от инфлуенсъри в социалните медии, които се хвалят с покупки на луксозни артикули.

Б.У. Еом, бизнес дама, която живее в Джамсил, заможен квартал на Сеул, се притеснява относно влечението на 17-годишната ѝ дъщеря към луксозните стоки, тъй като нейните баба и дядо ѝ подаряват скъпи артикули още от ранна детска възраст.

Наскоро те ѝ купуват за рождения ден чифт кецове, колаборация между Asics и Марк Джейкъбс, които струват 800 000 вона (580 долара).

“Притеснявам се, че тя може да свикне прекалено много с тези луксозни продукти и дали след това ще има работа, с която да си позволява подобно потребление от висок клас,” казва Еом.