Компанията за търговия със суровини Vitol Group изплати рекорден дивидент от 6.5 милиарда долара за миналата година. Това е поредното доказателство, че енергийната криза е донесла грандиозни богатства на големите търговци, пише Bloomberg.

Изплащането представлява средно около 14 милиона долара за всеки от приблизително 450-те служители, които притежават акции на компанията, като някои старши търговци вероятно са получили много повече от това. Най-големият независим търговец на петрол в света е разпределил повече от 25 милиарда долара на своите партньори през последните 15 години, според одитираните отчети на компанията.

Последните печалби подчертават как периодът на нестабилност на стоковите пазари, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, се превърна в "джакпот" за най-големите търговски къщи. Сметките показаха хитови печалби от 13.2 милиарда долара за Vitol Holding BV (основната холандска холдингова компания на Vitol). Това е спад спрямо отчетените през 2022 година 15.1 милиарда долара, но все пак е повече от три пъти над предишния годишен рекорд на компанията. 

Vitol Holding BV изплаща дивиденти, които от своя страна се използват за обратно изкупуване на акции от партньорите на компанията майка.

Четирите водещи частни енергийни търговци - Vitol, Trafigura Group, Mercuria Energy Group Ltd. и Gunvor Group - са реализирали комбинирани нетни печалби от над 50 милиарда долара през последните две години, според изчисленията на Bloomberg. За сравнение, през 2018-2019 г. общите им печалби бяха едва 6.8 милиарда долара.

Vitol е собственост на между 450 и 500 от нейните 1700 служители, докато Trafigura има около 1400 търговци акционери. Главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди каза в интервю през април, че никое физическо лице не притежава повече от 5% от компанията, за разлика от по-малките конкуренти Mercuria и Gunvor, където собствеността е концентрирана в ръцете на един или двама висши ръководители.

Освен огромните изплащания на дивиденти, компаниите за търговия със стоки също реинвестират част от своите постъпления в различни активи - от петролни кладенци и рафинерии до възобновяеми енергийни източници. През 2023 г. Vitol направи инвестиции във Vortex Energy, разработчик на възобновяема енергия в Полша, и Delaware Basin Resources, американски производител на шистов петрол. 

Огромните изплащания идват във време на засилен контрол от страна на правителствата, след като последиците от войната в Украйна фокусираха вниманието върху ролята на индустрията за търговия със суровини в гарантирането на енергийната сигурност. Секторът беше допълнително насочен към светлината на прожекторите от поредица от разследвания за корупция, които разкриха широко разпространена култура на неправомерни действия в най-големите търговски къщи. 

В един нашумял случай тази година бившият търговец на Vitol Хавиер Агилар беше осъден за организиране на сложна схема за подкупване на мексикански и еквадорски служители.

Въпреки че обратното изкупуване на акции на Vitol беше най-голямото досега, то беше сравнително консервативно в сравнение с някои от конкурентите. Trafigura, например, разпредели 5.9 милиарда долара на своите служители акционери през последната си финансова година, приключваща през септември 2023 г., когато реализира нетна печалба от 7.4 милиарда долара.