Не е нещо необичайно нарцисистите да заемат ръководни позиции. Преувеличаването на личните постижения, вярата, че заслужавате власт и прекалената увереност са неща, които като цяло се възнаграждават на работното място и се свързват с нарцисизъм.

По ирония на съдбата, нещата, които осигуряват на някои хора с нарцистични склонности ръководни позиции, са нещата, които ги правят неефективни лидери, казва Ейми Едмъндсън преподавател в бизнес училището на Харвардския университет, която изследва психологическата безопасност на работното място.

“Същността на това да си нарцисист е, че мислиш и работиш за себе си и си по-малко ориентиран към другите”, казва тя. “Хората, които са в позиция да ръководят други, трябва да са ориентирани към другите. Това започва със самосъзнанието.”

Ето три признака, че работите за нарцисист.

Той си приписва всички заслуги и отклонява вината

“Нарцистичният шеф е склонен да си приписва заслугата за всичко, което минава добре и да избягва да поеме вина за нещата, които не минават добре или по-конкретно, открито да обвинява други или външни обстоятелства за нещата, които са се объркали,” казва Едмъндсън.

Понякога неговата неспособност да отдава заслуженото на други хора е маскирана от прикрита похвала.

“Забелязвате, че може да благодари на екипа, но не по конкретен начин и не ви отнема много време да осъзнаете, че се интересува само от себе си”, казва Едмъндсън.

Шефът-нарцисист също така се чувства заплашен от служителите, които успяват, казва пред CNBC доктор Рамани Дурвасула, клиничен психолог в Лос Анджелис, която се фокусира върху нарцистичните и антагонистичните типове личности. Това намалява още по-малко вероятността за похвала на преките му подчинени.

“Нарцистичните шефове събират талантливи служители около себе си”, казва Дурвасула. “Когато един нарцистичен шеф има наистина талантлив подчинен, вместо да му помага да получава възможности, той не само се чувства от заплашен от таланта, но и иска този служител да прави така, че да изглежда добре.”

Той не изслушва

Добрият мениджър общува често и ясно, но само защото един шеф говори много, това не означава, че е за благото на екипа.

“Естествено е шефът да обяснява и изяснява целите, но е нездравословно и признак на нарцисизъм, ако говори постоянно за сметка на изслушването на другите,” казва Едмъндсън.

Добрият мениджър знае, че има стойност в това, което другите имат да кажат, дори и те да се под него в корпоративната йерархия. Тъй като нарцисистът е в капана на идеята, че само неговите мисли са важни, изслушването на другите е обременяващо за него.

“Той не изглежда да слуша и да се учи”, казва Едмъндсън. “Неговото мислене видимо не се променя от това, което казват другите.”

Той постоянно изисква да му се възхищават

Похвалата на колега изглежда като заплаха за нарцисиста, а той често завижда за успехите или постиженията на другите.

“Ако някой във вашия екип се справя страхотно, ми изглежда естествено това да бъде ценено,” казва Едмъндсън. “Ако ви похваля, по този начин изглеждам добре в очите на другите, а ако съм вашият шеф, изглеждам още по-добре. Нарцисистите не гледат на нещата по този начин. Това е изгубена възможност.”

Възхищението от друг човек или уважението към него е разстройващо за шефа-нарцисист, дори и ако този човек може да направи така че той да изглежда по-добре като мениджър.

Как да се справите с нарцистичния шеф

След като разпознаете признаците, можете да предприемете стъпки за минимизирането на вредите.

Ако потърсите менторство, особено от някого извън вашата компания, това може да ви помогне да получите различна гледна точка, казва Дурвасула. Ако поискате от ментор помощ за справяне със ситуацията, може да получите наистина мъдри съвети.

Ако се целите в увеличение на заплатата или повишение, не разчитайте на шефа ви да ви помогне. Вместо това, пазете доказателства за това по какъв начин сте допринесли за успеха на конкретни проекти.

Ако представяте идея пред вашия шеф, не пропускайте да копирате и други, когато изпращате имейла.

“Буквално събирате всички тухли, който сте създали, за това последно произведение”, казва Дурвасула. “Изпратете го на други хора и кажете, че искате и те да видят вашия напредък. Имейлът е времеви печат.”

Тези действия ще ви помогнат да се справите с токсичен шеф, но е малко вероятно да намалят нарцисизма му. Всъщност ново проучване показва, че хората с нарцистични склонности е много малко вероятно да се променят, а ако го направят, това ще е много малко и в течение на десетилетия.

Най-добрият ви начин на действие може да бъде да започнете да си търсите друга работа, казва Дурвасула.

„Може да признаете, че в по-голямата част от тези случаи единственият изход е напускане“, казва тя. „Да работите за шеф-нарцисист е несъстоятелно в дългосрочен план.“