Сривът на световните фондови пазари през последните дни е по-скоро отражение на масовото затваряне на открити позиции от страна на инвеститорите, отколкото на реална промяна в икономическите перспективи на САЩ и избухването на потенциална рецесия. Това коментират анализатори, цитирани от Reuters. 

Въпреки че по-слабите от очакваното данни за работните места в САЩ бяха катализатор за разпродажбите на пазара, като японският индекс Nikkei 225 в понеделник претърпя най-големия си еднодневен спад от разпродажбите по време на Черния понеделник през 1987 г., докладът за заетостта сам по себе си не беше достатъчно слаб, за да се превърне в основен двигател на подобни действия, смятат наблюдателите. 

По-вероятната причина се крие в затварянето на т. нар. "carry-trade" сделки, при които инвеститорите взимат "пари назаем" от икономики с ниски лихвени проценти като Япония или Швейцария, за да финансират инвестиции в по-високодоходни активи другаде.

Тези, които бяха сключили подобни сделки обаче, бяха "хванати в крачка", тъй като японската йена се повиши с над 11% спрямо долара от 38-годишното си дъно, достигнато само преди месец.


Анонимен азиатски инвеститор коментира пред Reuters, че някои от най-големите систематични хедж фондове, които търгуват въз основа на сигнали от алгоритми, са започнали да продават акции, когато миналата седмица изненадващото повишение на лихвения процент на Bank of Japan е предизвикало очаквания за допълнително затягане на монетарната политика. 

Въпреки че е трудно да се намерят точните числа и конкретните промени в позиционирането, които са в основата на тези движения, анализаторите подозират, че "претъпканите" позиции в американските технологични акции, финансирани чрез carry-trade, обясняват защо те са и най-пострадали. 

От началото на месец август технологичният американски борсов индекс Nasdaq се понижи с над 8%.

Данните на Bank for International Settlements показват, че трансграничните заеми в йени са се увеличили със 742 милиарда долара от края на 2021 г.

Тъй като хедж фондовете обикновено финансират своите залози чрез заеми, корекциите им влошават пазарните движения, казват някои инвеститори. Банките дават на хедж фондовете т. нар. ливъридж (по същество заем за инвестиции), който увеличава възвръщаемостта им, но може също така да увеличи загубите.

Бележка, изпратена от Goldman Sachs до клиентите в петък, показа, че общата сума, която хедж фондовете са заели, е намаляла през юни и юли, но все още е близо до петгодишни върхове.

Миналата седмица бе третата поредна, в която т. нар. "къси позиции" на хедж фондовете, които залагат на това, че акциите ще паднат, изпревариха добавянето на залозите за покачване, казват още от Goldman. Към момента съотношението е по една добавена "дълга" позиция за всеки 3.3 "къси".