Разпродажбите на световните борси не подминаха и българският капиталов пазар. Водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX регистрира спад от 4.11% в понеделник, което е най-силното от март 2022 г. насам. 

Най-силен спад сред акциите от основния индекс регистрират тези на Шелли груп (-10.2%), следвани от книжата на Химимпорт (-7.9%),   Сирма Груп Холдинг (-6.3%), Агрия Груп Холдинг (6.2%) и Еврохолд България (-5.3%) 

Книжата на Шелли груп бяха и лидер по оборот в първите часове на търговията, като по позицията бяха изтъргувани 5502 акции на обща стойност над  360 хил. лева, или около една четвърт от общия оборот на основния пазар за деня.

Повишаващи се позиции в SOFIX днес няма, като единствено книжата на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ не отчитат промяна, но с минимален брой сделки. По позицията на Холдинг Варна няма активност от началото на сесията, затова и книжата на компанията остават без промяна спрямо петъчните си нива. 

Широкият индекс BGBX40 регистрира понижение от 3% днес, а BGREIT, който включва дружества със специална инвестиционна цел от имотния сектор, отчита спад от 0.12 на сто. 

В Европа настроенията днес също не са особено позитивни. Германският индекс DAX30 се понижава с 2.4% от началото на сесията, френският CAC40 губи 1.9% от стойността си, а британският FTSE 100 бележи спад от 2.4%.