Цените на природния газ на борсите в Нидерландия и Великобритания се понижиха в понеделник, на фона на разпродажбите на капиталовите пазари в целия свят. За поевтиняването на "синьото гориво" обаче влияние оказват и други фактори, като по-силното предлагане от Норвегия и по-високите температури в първата половина на август.

Спадът на газта беше много по-малък от масивните разпродажби, които разтърсиха пазарите на акции по света и изпратиха европейските индекси до почти шестмесечни дъна.

Базовите газови фючърси за следващия месец в холандския център TTF се понижиха с 2.04 евро до 35.06 евро за мегаватчас (MWh) - най-ниското им ниво от 14 юни насам.

Октомврийски договор падна с 1.59 евро до 36.15 евро/MWh.

На британския пазар договорът за ден напред се повиши с 5.40 пенса до 78 пенса за термична единица.
 
Краткосрочната прогноза показва по-ниско търсене на фона на стабилните норвежки потоци и очакваното възстановяване на доставките на втечнен природен газ (LNG).

"Неизвестните са свързани с продължаващото напрежение в Близкия изток и по-нататъшното въздействие върху цените на газа в Европа. Едно нещо изглежда ясно – тази турбуленция вероятно няма да изчезне скоро“, коментира пред Reuters анализаторът на Лондонската стокова борса Юрий Онишкoв. 

Убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Иран породи опасения, че 10-месечната война в Газа може да се превърне в по-широк конфликт в Близкия изток.

Ескалацията на напрежението между Израел и Хизбула може да доведе до спиране на газовите находища на Израел, принуждавайки Египет и Йордания, които са вносители на израелски газ чрез тръбопроводи, да разчитат повече на глобалния пазар на LNG.

Перспективата Иран да се намеси по-активно в конфликта пък крие риск от затваряне на Ормузкия пролив, което би повлияло значително на глобалните петролни и газови пазари, но според анализаторите това засега остава малко вероятен сценарий.

В момента обемът на запасите от природен газ в подземните газови хранилища в Европа е достигнал 85.7%, по данни на Gas Infrastructure Europe Association. 

В момента в подземните хранилища на Европа се съхраняват 93.2 милиарда кубически метра, което е с 8.66% повече от средното за същия период от последните пет години.

Руската компания Газпром доставя 42.3 милиона кубически метра газ на ден в Европа. Въпреки войната, този газ се доставя транзитно от територията на Украйна. Тази линия остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след аварията на газопровода "Северен поток".

Също през юни инжектирането на втечнен природен газ от терминали в европейската газификационна система падна до най-ниското си ниво от ноември 2021 г. — 33% от максималния капацитет.