Щатски съдия постанови, че Google е действала незаконно, за да смаже конкуренцията си и да поддържа монопол върху онлайн търсенето и свързаните с него реклами.

Решението представлява сериозен удар за Alphabet, компанията майка на Google, и би могло да промени начина, по който технологичните гиганти правят бизнес.

Министерството на правосъдието на САЩ заведе съдебно дело срещу Google през 2020 г. заради контрола на компанията над около 90% от пазара на онлайн търсене.

Това е едно от няколкото съдебни дела, които бяха заведени срещу големи технологични компании, на фона на опитите на антимонополните власти в САЩ за подсилят конкуренцията в индустрията.

Това дело в някои случаи бе описвано като екзистенциална заплаха за Google и нейната компания майка предвид доминацията на компанията в сферата на онлайн търсенето и рекламата.

Засега не става ясно какви наказание ще бъдат наложени на Google и Alphabet в резултат на решението. Глобите или евентуални други мерки ще бъдат определени при бъдещо изслушване.

Правителството е поискало "структурно облекчение", което поне на теория би могло да означава разделяне на компанията.

В своето решение областният съдия Амит Мехта казва, че Google е платила милиарди долари, за да си гарантира, че е търсачката по подразбиране в смартфони и интернет браузъри.

В своето становище от 277 страници Мехта пише: 

“Google е монополист и е действала като такъв, за да запази монопола си” .

От Alphabet обявиха, че планират да обжалват решението.

“Това решение признава, че Google предлага най-добрата търсачка, но заключава, че не трябва да имаме право да я правим лесно достъпна," се казва в изявлението от компанията.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд приветства решението като "историческа победа за американския народ ".

“Нито една компания, без значение, колко голяма или влиятелна е тя, не е над закона," заяви Гарланд. "Министерството на правосъдието ще продължи да прилага сериозно нашите антимонополни закони.”

Федералните антимонополни регулатори имат заведени и други висящи съдебни дела срещу големи технологични компании, в това число срещу Meta Platforms, която притежава Facebook, Amazon.com и Apple Inc , обвинявайки ги в това, че упражняват незаконен монопол.

Съдебното решение от тази седмица бе взето след продължило 10 седмици съдебно дело във Вашингтон, в което прокуратурата обвини Google в това, че е харчила милиарди долари годишно в полза на Apple, Samsung, Mozilla и други компании, за да може нейният продукт да бъде предварително инсталиран като търсачката по подразбиране в различните платформи.

Щатските власти твърдят, че Google обикновено плаща по над 10 млрд. долара годишно за тази привилегия, което ѝ осигурява достъп до постоянен поток от данни, които пък ѝ помагат да запазва позициите си на пазара.

Това, според прокуратурата, означава, че други компании не са разполагали с възможността или ресурсите да се конкурират сериозно.

"Най-доброто свидетелство за важността на търсачката по подразбиране е чековата книжа на Google," заяви адвокатът на Министерството на правосъдието Кенет Динцер по време на процеса.

Търсачката на Google е голям генератор на приходи за компанията, привличайки милиарди долари благодарение в голяма степен на рекламите, които се показват на страниците с резултатите от търсенето.

Адвокатите на Google защитиха компанията като заявиха, че потребителите са привлечени от тяхната търсачка защото я намират за полезна и че Google инвестира, за да я прави по-добра за потребителите.

“Google печели, защото е по-добра”, заяви адвокатът на компанията Джон Шмидтлайн.

Той също така каза по време на делото, че Google все още среща сериозна конкуренция, не само от по-общи търсачки, като Bing на Microsoft, но и от по-специализирани сайтове и приложения, които хората ползват, за да откриват ресторанти, самолетни полети и други.

Друго дело срещу технологичната компания във връзка с рекламната ѝ технология се очаква да започне през септември. В Европа, междувременно, Google е глобявана с милиарди долари по антимонополни дела.