OpenAI губи ключови свои кадри във важен период за пазара на изкуствения интелект (AI) и това не изглежда добре за компанията.

В началото на седмицата съоснователят Джон Шулман обяви, че напуска OpenAI, за да започне работа в конкурентната Anthropic. Той се присъединява към двама други високопоставени ръководители, въпреки че Грег Брокман обяви, че просто излиза в по-дълга почивка и няколко бивши служители в нещо, което изглежда като отлив от създателя на ChatGPT, оглавяван от Сам Алтман.

"Нещата въобще не изглеждат добре за OpenAI", казва пред Business Insider технологичният анализатор Джейкъб Борн от Emarketer.

Въпреки че OpenAI взе преднина в AI надпреварата, когато изненадващо представи своя чатбот през ноември 2022 г., това че е първа може да не е достатъчно, за да я задържи начело, тъй като други по-големи компании изграждат и представят свои собствени AI продукти, а ръководители в OpenAI напускат.

"OpenAI няма конкурентно предимство", казва Майк Гуалтиери, вицепрезидент и главен анализатор в във Forrester.

В бизнеса конкурентното предимство е нещото, което прави една компания повече или по-малко недосегаема за конкурентите и ѝ помага да запазва пазарния си дял.

Гуалтиери казва, че големи технологични компании, по-конкретно Google и Meta, вече са разполагали технологията на генеративния AI по същото време като OpenAI.

"Те просто се страхуваха да я представят, тъй като т. нар. халюцинации на AI и други неща, можеха да навредят на тяхната репутация и бизнес," казва Гуалтиери.

Миналата седмица Meta пусна изявление относно халюцинациите, които са накарали нейния чатбот MetaAI да каже, че опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на 13 юли не се е случил. Историята предизвика много внимание и критики.

"Мисля, че ще видим още от този вид контрол и той няма да е насочен само към OpenAI," казва Борн.

OpenAI и Сам Алтман са обект и на друг контрол. На 1 юли източници от OpenAI са се свързани с щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), призовавайки я да разследва компанията за нарушаване на правилата във връзка със споразумения за конфиденциалност. Седмици преди това деветима настоящи и бивши служители на OpenAI подписаха отворено писмо, в което описват рисковете от генеративния изкуствен интелект. Ръководството на компанията изглежда е разделено по отношение на това дали да продължи с разработването на AI или да предприеме по-предпазлив подход.

"Реших да напусна OpenAI, защото изгубих надежда, че компанията ще действа отговорно, особено докато продължава с развитието на изкуствения общ интелект (AGI)", заяви преди това Даниел Кокотайло, бивш служител на OpenAI, който бе сред подписалите писмото.