Представете си да се качите на самолет без да показвате паспорт, някакъв документ за самоличност или билет дори и веднъж на летището. До 2025 г. това може да е реалност на летище Zayed International в Абу Даби.

То е известно с високотехнологичната си инфраструктура и наскоро получи похвала от предприемача Илон Мъск, който заяви, че “САЩ трябва да наваксва.”

Сега летището пуска своя Smart Travel Project, който има за цел да инсталира биометрични сензори на всяка точка за идентифициране - от гишетата за чекиране през тези на имиграционните власти до касите на безмитните магазини, салоните на авиокомпаниите и при качването на самолета.

Биометричните данни представляват биологични измервания, които ни отличават като индивиди. Сензорите означават, че във всяка точка, в която се изисква документ за достъп, самоличността на пътника и статусът на пътуване могат да бъда удостоверени с разпознаване на лицето или ириса.

Новости

В Абу Даби технологията вече се използва на определени места на летището, най-вече за полети на партньорската авиокомпания Etihad. Амбицията за прилагането ѝ спрямо целия пътникопоток обаче е технологичен пробив.

“Разширяваме употребата до девет допирни точки, а това се случва за първи път в света”, казва Андрю Мърфи, главен информационен директор на летището в Абу Даби.

“Технологията е проектирана, така че да работи без да е необходимо предварително записване. Пътниците биват разпознавани автоматично, докато преминават през летището, което ускорява значително целия процес.”

Мърфи обяснява, че имиграционните власти вземат биометричните данни на всеки, който пристига за първи път в Обединените арабски емирства, независимо дали пребивава в страната или е турист. Системата на летището проверява в своята база данни пътниците, докато минават през контролно-пропускателните пунктове.

Мърфи казва, че целта е да се улесни придвижването на пътниците, което прави преминаването им много по-бързо. Първоначалното внедряване на системата засега показва точно това.

“Хората стигат от входа на летището през търговската зона до своя изход за качване на самолета за по-малко от 15 минути. Трябва да имате предвид, че това е това е огромно съоръжение, което може да обслужва 45 милиона пътници и да можете да се придвижвате през летище с подобни размери в рамките на минути е наистина новост”.

Опция да се откажете

Според проучване от октомври 2023 г. на Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA), 75% от пътниците твърдят, че биха предпочели да използват биометрични данни пред паспорти и бордови карти.

За останалите 25% от хората, които може да изпитат дискмфорт от технологията или предпочитат човешкото общуване, Мърфи казва, че преминаването през традиционния начин на проверка ще бъде запазено като опция.

“Ако някои пътува веднъж на 2-3 години, какъвто е случаят при много хора, тогава той може да предпочете да общува със служител, за да получи насоки,” според Луис Коул, ръководител клиентски изживявания в IATA.

Освен това, ако пътувате с деца, показването на документи остава като изискване, въпреки че възрастовата граница може да варира на различните летища.

“Системата е резервирана за хора на възраст 12 г. и нагоре, защото при по-малките деца лицевите характеристики се променят доста бързо,” обяснява Мърфи. Това може също да е въпрос на съответствие с глобалните насоки и политика.

Глобална конкуренция

Други летища по света също разчитат по-малко на хартията и повече на биометричните данни. В проучване на IATA от октомври 2023 г. 46% от участниците са казали, че са използвали технологията на летище и преди.

Въпреки това, нито едно летище за момента не е обявено официално за „безпаспортно“. По света обаче има примери за напредък в тази посока.

Летището в Сингапур е един от лидерите по внедряване на технологията. Подобно на това в Абу Даби, то си партнира с имиграционните власти, за да разработи проверка по биометрични данни както за жители, така и за туристи. Системата ще се въвежда постепенно от този месец.

Международното летище в Хонконг, токийските Нарита и Ханеда и летище Индира Ганди в Делхи също вече разполагат с терминали за проверка по биометрични данни.

Това решение на летищата в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион им отрежда водеща позиция в това отношение, смята Коул. “Тези региони задават стандартите за интеграция на биометрични данни при въздушния транспорт”, казва тя.

Европейски летища също бележат значителен напредък. Миналата година IATA си партнира с British Airways за изпробване на първия международен полет с напълно интегрирана цифрова идентичност.

Излитайки от Хийтроу и кацайки в Рим, тестови пътник използва единствено цифровата си самоличност. Неговият паспорт, виза и електронен билет се съхраняваха в електронен портфейл и бяха удостоверени чрез биометрично разпознаване.

В САЩ митническите и гранични власти въведоха проверки на биометрични данни в зоните на пристигане на всички 96 международни летища, като на 53 от местата технологията е налична и при излитане.

Един свят, едно решение без хартия

За Коул да се гарантира, че всички тестови периоди и технологии са съгласувани, е от съществено значение за ефективността и безопасността.

“Ползите от страхотното клиентско изживяване на едно летище може да бъдат изгубени на следващото, ако подходът там е напълно различен”.

От ключово значение, според Коул, си остават стандартизацията и международното сътрудничество. Докато летища, като това в Абу Даби, разширяват употребата на биометрични технологии, те биха могли да зададат еталон за други транзитни зони, проправяйки пътя към пътуване без документи.