Доклад на Deloitte сравнява достъпността на жилищата в 18 европейски държави, както и в някои от големите градове на Стария континент.  Тя се изчислява на база нужните брутни годишни заплати за покупката на жилище от 70 кв. м. 

Къде имотите са най-достъпни? 

Осло и Рим заемат челните места в подреждането по градове. В норвежката столица са нужни само 7.6 години, за да се купи нов апартамент, докато в Рим – около 6.9 години. 

Малко повече време ще е необходимо, за да се купи имот в Загреб (8.1 години), Копенхаген и Варшава (8.9 години), както и в Любляна (9 години). За съжаление, София не попада в проучването, но подобни данни предоставят част от имотните агенции. 

Данни на една от тях показват, че за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София са необходими 1.03 средномесечни заплати. Или иначе казано, за да придобием 70 кв. м, ще трябва да работим точно 6 години. 

Класацията по държави

Най-недостъпни към днешна дата са имотите в Чехия, тъй като са необходими 13.3 брутни годишни заплати за придобиването на 70 кв. м. Следват Словакия (12.7 години) и Унгария (10.2 години). 

На населението в Сърбия, Франция и Хърватия са нужни между 8 и 10 години, за да придобие имот, а в Гърция, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Полша, Великобритания и Словения – между 6 и 8 години. 

Достъпността до имотния пазар е най-висока в Дания и Норвегия, където трябва да се работи по-малко от 5 години за покупката на нов дом (4.7 и 4.8 години).