Град Котор в Черна гора, който е част от живописното Адриатическо крайбрежие, е един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Той обаче изпитва затруднения с ръста на туризма, който води до задръствания по тесните му улички и поражда опасения относно околната среда.

Много от посетителите пристигат на стотиците лодки, яхти и круизни кораби, акостиращи ежедневно в пристанището на Котор, което кара някои хора да призовават за повишение на таксата от 1 евро, която туристите от лайнерите плащат, за да влязат в града.

Броят на круизните кораби, които пристигат годишно нараства постоянно през последното десетилетие, като тази година се очакват около 500 кораба. Само миналата сряда в града, част от филма за Джеймс Бонд от 2006 г. "Казино Роял", са акостирали четири круизни кораба с около 5 000 туристи.

Туризмът допринася приблизително с около една четвърт от БВП на Черна гора, но 23-те хиляди жители на Котор усещат натиска. "Уличните задръствания са огромни," казва пред Reuters Дорис Дайкович, която работи в местен магазин за сувенири.

През тази година във водещи европейски туристически дестинации избухнаха редица протести, насочени към свръхтуризма, в това число във Венеция, Барселона и Санторини.

Местните хора казват, че прекалено многото туристи повишават жилищните разходи и причиняват задръствания и други екологични проблеми.

"Животът на нашите съседи става все по-труден по време на туристическия сезон," според Йован Ристич, директор на местната туристическа организация, който подкрепя увеличение на таксата за посетителите от круизни кораби.

"Всички сходни туристически дестинации работят по въпроса за намаляване или подбиране на пътническите кораби и събират сериозно такси за екскурзии".

Венеция беше първият града в света, който през април наложи такса от 5 евро на човек за посетителите, които остават само рамките на деня и пристигат в особено натоварени дни.

Ръстът на масовия туризъм оказва влияние и върху местната морска среда. "Приемането на подобен брой круизни кораби налага провеждането на изследване, което да определи максималния екологичен товар," казва Милица Мандич, научен съветник към Института по морска билогия на Черна гора.

В съседна Хърватия, курортният град Дубровник, който също е обект на ЮНЕСКО, въведе през 2017 г. план на име "Уважавайте града", с който броят на посетителите от круизни кораби не може да надхвърля 4 000 във всеки един момент.