Банкноти в долари и евро на стойност около 2.3 млрд. долара са транспортирани до Русия, откакто САЩ и ЕС забраниха износа на своите купюри там след нахлуването в Украйна през март 2022 г., информира Reuters, позовавайки се на митнически данни.

Неоповестяваните досега данни показват, че Русия е успяла да заобиколи санкциите, които блокират вноса на кеш и предполагат, че доларите и еврото остават полезни инструменти за търговия и пътуване, въпреки че Москва се стреми да ограничи експозицията си към твърди валути.

Митническите данни сочат, че парите в брой са транспортирани към Русия от редица страни, сред които ОАЕ и Турция, които нямат наложени санкции върху търговията със страната. Държавата на произход на повече от половината банкноти не е посочена в документите.

През декември правителството на САЩ заплаши с глоби финансови институции, които помагат на Русия да заобикаля ограниченията и наложи санкции на компании от трети страни през 2023 и 2024 г.

Китайският юан изпреварва щатския долар и вече е най-търгуваната чужда валута в Москва, въпреки че има значителни проблеми с разплащанията.

Много руснаци все още искат да разполагат с чуждестранна валута за пътувания в чужбина, както и за малки вносни стоки и спестявания, казва пред Reuters Дмитри Полевой, ръководител Инвестиции в Astra Asset Management в Русия. "За хората доларът все още е надеждната валута," допълва той.

Русия започна да определя долара и еврото като "токсични" през 2022 г., след като повсеместните санкции отрязаха достъпа ѝ до глобалната финансова система, възпрепятствайки плащанията и търговията. Около 300 млрд. долара чужди резерви на Централната банка на Русия в Европа бяха замразени.

Митническите данни, на които се позовава Reuters, покриват периода март 2022 – декември 2023 г.

Документите сочат скок във вноса на пари в брой точно преди инвазията. В периода ноември 2021 – февруари 2022 г. в Русия са влезли долари и евро на стойност 18.9 млрд. долара, в сравнение с едва 17 млн. долара в предходните четири месеца.

Този скок във вноса на банкноти предполага, че някои руснаци са искали да се застраховат срещу евентуални санкции, казва Даниел Пикард от щатската правна кантора Buchanan Ingersoll & Rooney.

"САЩ и нейните съюзници научиха важността на колективните действия за максимизирането на икономическите последици, докато Русия се учи как да избяга и смекчава същите тези последици," казва Пикард. Той допълва, че данните почти сигурно подценяват реалните валутни потоци.

Ограничен отлив

Централната банка на Русия бързо ограничи тегленето на пари в чуждестранна валута за физически лица след инвазията в Украйна в опит да подкрепи поевтиняващата рубла.

Данните сочат, че банкноти в евро и долари на стойност само 98 млн. долара са напуснали Русия в периода февруари 2022 – края на 2023 г.

В същото време, входящите валутни потоци са много по-високи. Най-големият единичен декларатор на чуждестранна валута е малко известна компания на име Aero-Trade, която предлага услуги за безмитно пазаруване на летища и по време на полети. Тя е декларирала пари в брой на стойност около 1.5 млрд. долара през този период.

Aero-Trade е регистрирала 73 пратки от по 20 млн. долара или евро всяка, като всичките те са декларирани на московското летище Домодедово, което се намира в близост до централата на компанията. Пратките са описани в митническите декларации като обмен или приходи от търговия по време на полети.

В повечето случаи Aero-Trade е вписана само като декларатор - икономическият субект, който подготвя и подава митническата документация. От Reuters не са успели да установят кои са клиентите на Aero-Trade или да определят източника или дестинацията на парите в брой.

Собственикът на Aero-Trade Артьом Мартинюк е заявил пред Reuters, че се съмнява в автентичността на митническите документи. В свое изявление от компанията казват, че "Aero-Trade не се занимава с доставките на твърда валута за Русия".

Митническите документи показват, че една пратка на 20 млн. евро, обработена от Aero-Trade, е внесена през февруари миналата година от Yves Rocher Восток - подразделение на френската козметична компания Yves Rocher, която все още разполага с десетки работещи магазини в Русия. В данните няма посочена страна на произход или име на доставчик.

От Groupe Rocher - компанията майка във Франция, са заявили, че нито групата, нито Yves Rocher Восток някога са имали някаква връзка с Aero-Trade или пък са поискали въпросния трансфер.

Злато, оръжия, банкиране

Над една четвърт от банкнотите на стойност 2.27 млрд. долара са внесени от банки, като с голяма част от тях е плащано за скъпоценни метали, според митническите документи и източник на Reuters, запознат с трансакциите.

Няколко руски банки са получили кеш на стойност 580 млн. долара от чужбина в периода март 2022 - декември 2023 г. и са изнесли приблизително еквивалентно количество скъпоценни метали. В много от случаите пратките със злато или сребро са отивали за компании, предоставяли банкнотите.

Руската банка Vitabank, например, е внесла банкноти на стойност 64.8 млн. долара от турската компания за търговия със злато Demas Kuyumculuk през 2022 и 2023 г. За същия период Vitabank е изнесла злато и сребро за турската компания на стойност 59.5 млн. долара.

Източник, запознат с дейността на Demas, е потвърдил, че компанията е участвала в редица сделки „пари срещу злато“ заедно с Vitabank и две други руски банки в периода март 2022 – септември 2023 г.

Според същия източник, доставката на банкноти от ОАЕ за Русия е единственото решение, което Demas е намерила, за да изпълни дългосрочните договори с руските доставчици на злато, подписани преди санкциите на Запада да влязат в сила. В същото време, компанията е спазила турските и международните разпоредби, свързани с трансграничните плащания.

След като санкциите на практика изолираха Русия от финансовата система на Запада, уреждането на сметки с традиционни банкови преводи вече не е възможно, казва същият източник.

Неспазването на съществуващите споразумения е щяло да изложи Demas на финансови наказания и да изложи репутацията на компанията на риск. Турският търговец на злато никога не е правил бизнес с икономически субекти, на които са наложени санкции, като спазва стриктно всички национални и международни процедури за съответствие, допълва източникът на Reuters.

През третото тримесечие на миналата година, след като изпълнява всички договори, сключени с руски компании преди войната, Demas слага край на двустранната търговия.

Някои от другите големи вносители на кеш са икономически субекти част от Ростех - контролирания от държавата военно-промишлен конгломерат.