Щастието е различно за всеки индивид и може да се променя през живота: радост, любов, цел, пари, здраве, свобода, благодарност, приятелство, романтика, удовлетворяваща работа? Всичко изброено? Нещо съвсем друго?

Мнозина дори предполагат, че макар да си мислим, че знаем какво ще ни направи щастливи, често грешим. Но един човек може да е разбил кода за това, което прави живота ни щастлив и по-здравословен - и разполага с данни, които да подкрепят теорията му.

Д-р Робърт Уолдингер е директор на Харвардското изследване на развитието на възрастните – вероятно най-продължителното дългосрочно изследване на човешкото щастие, започнало през далечната 1938 г.

Първоначалното проучване проследява две групи мъже, студенти от Харвардския колеж и юноши във вътрешността на Бостън. През последните десетилетия то е разширено, за да включва жени и хора с по-различен произход.

В стремежа към по-щастлив живот участват много компоненти, но ключът се свежда до един основен фактор: качествени взаимоотношения.

„Важното е да останем активно свързани с поне няколко души, защото всички ние се нуждаем от чувство за връзка с някого, докато преминаваме през живота си“, казва Уолдингър пред главния медицински кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта в неговия подкаст Chasing Life.

„Хората, свързани с други хора, са живели по-дълго и са били физически по-здрави от изолираните хора. Това беше изненадата в нашето проучване: не че хората бяха по-щастливи, а че живееха по-дълго.“

Уолдингър, който споделя много от уроците от изследването в книгата, на която е съавтор, „Добрият живот: Уроци от най-дългото научно изследване на щастието в света“, е психиатър, професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище и дзен свещеник.

Защо качествените взаимоотношения биха помогнали на хората да живеят по-щастливо и по-дълго?

„Най-добрите данни от нашето и други проучвания са свързани със стреса и облекчаването му“, казва Уолдингер.

„Ако ми се случи нещо разстройващо днес, мога буквално да почувствам как тялото ми влиза в режим на битка или бягство. Това не е проблем, това е нормална реакция „бий се или бягай“. Но това, което трябва да направим, е да се върнем към равновесието, когато напрежението изчезне. И ако мога да се прибера вкъщи и да се оплача на жена си или да се обадя на приятел, мога буквално да почувствам как тялото ми се успокоява“.

Според него, невронаучните изследвания показват, че изолираните или самотни хора остават в режим на „бий се или бягай“, което означава, че имат по-високи нива на хормони на стреса.

„Те имат имунна система, която не функционира добре, така че хващат инфекции по-лесно. И това хронично възпаление разгражда телесните им системи.“

Освен това за изолираните хора няма кой да се грижи, казва Уолдингер, като никой не гарантира, че се хранят добре, посещават лекар и практикуват други навици, които водят до по-добро здраве.

Това не означава, че интровертите или хората без партньори са обречени на кратък, нещастен живот. Да имаш един или двама добри приятели - някой, на когото можеш да разчиташ, е достатъчно, добавя ученият.

Какво можете да направите, за да живеете най-щастливия си живот? Уолдингер дава пет съвета.

Не пренебрегвайте основите

Оптимизирайте физическото си здраве. „От една страна, това звучи очевидно, но откриваме, че хората в нашето проучване, грижили се за здравето си, са живели по-дълго и са имали повече свободни от болести години, докато са остарявали“, казва Уолдингер.

„Това означава да спортувате редовно, да се храните добре, да не затлъстявате. Да не злоупотребявате с алкохол или наркотици. Да спите в разумни количества. Тези неща имат голямо значение.“

Обърнете внимание на социалния си живот

Инвестирайте в личните си отношения. „Погрижете се за социалната си годност“, казва Уолдингер. „Ако смятате, че имате нужда от повече връзка с хората, бъдете активни в работата по това.“

Подобряването на вашата социална годност може да стане по два различни начина. Първият е количеството.

„Ако чувствате, че нямате достатъчно хора в живота си, с които сте свързани, можете да предприемете активни стъпки, за да създадете повече връзки, да привлечете повече хора“.

Включете се в дейности, които харесвате, заедно с другите.

„Може да е доброволчество. Може да е присъединяване към клуб. Може да е участие в религиозна общност. Ако се присъединявате към една и съща група хора отново и отново, има вероятност да започнете разговори около нещото, което интересува всички ви.“

Това, посочва експертът, е лесен начин да въведете нови хора в живота си.

Укрепете съществуващите взаимоотношения

Вторият начин да подобрите социалната си годност е качеството. „Ами ако имам достатъчно хора в живота си, но не се чувствам достатъчно свързан с тях“, пита Уолдингер и отговаря:

„Това, което откриваме в нашето проучване, е, че хората, които предприемат малки действия всеки ден, за да поддържат връзка и да се свързват с хората, са онези, които поддържат връзките си силни.“

Това усилие изисква предприемане на малки, но последователни действия.

„Това означава, че можете просто да си поставите за цел по време на пътуването си до работа всеки ден да се обаждате на някого или да изпращате съобщение или имейл, за да поддържате връзка с приятел. Означава активно да протегнете ръка, за да се разходите заедно, да пиете кафе или да хапнете.“

Тези малки, но редовни действия ще поддържат отношенията, които ви интересуват, по-активни и по-жизнени, казва експертът, „вместо да ги оставите да изчезнат заради пренебрегване“.

Изразете себе си

Друг съвет на Уолдингер е да вземете предвид ценностите, които са най-важни за вас, и да ги изразите. „Възможно е това, което цените най-много, да е автентичността – помислете къде можете да я изразите в живота си и има ли начини да направите повече от това?“ казва той. „Или може би цените семейството.“

За да се запознаете със себеизразяването, той препоръчва да определите основните ценности, без които не бихте могли да си представите живота си, и след това да помислете къде можете да ги изразите и как да направите повече за тях.

„Хората, които изразяват това, което е най-смислено за тях, са тези, които са най-щастливи и се чувстват най-добре в живота си.“

Приемете и прегърнете промяната

Хората се променят през цялото време и това означава, че отношенията също се променят - трябва да се научите да се приспособявате към тези промени.

„Въпросът е можем ли да забележим как се променяме, как другият човек се променя и да приемем тази промяна? Може би дори да празнуваме и подкрепяме тази промяна, вместо да й се съпротивляваме. Често във взаимоотношенията възникват проблеми, когато се опитваме да „замразим“ тях или другия човек.“

Един от начините да се научите да приемате такива промени, особено когато имате проблеми във връзката, казва Уолдингер, е да внесете колкото можете повече любопитство.

„На първо място, това помага на другия човек да почувства, че се интересувате, че наистина искате да знаете. Това също така ви позволява да научите повече за начина, по който мисли той, когато е особено важно сега, когато сме толкова разделени един от друг“.

Надяваме се, че тези пет съвета ще ви помогнат да поемете по пътя към това, което смятате за добър и щастлив живот. И помнете: Никой живот не е щастлив през цялото време. „Миг след миг щастието се променя“, казва Уолдингер.

„Можем да си представим, че просто трябва да направим всичко както трябва и тогава ще бъдем щастлив през цялото време, но това не е вярно за никого.“