Mercedes-Benz W196 Streamliner от 1954 г., оценен на между 50-70 милиона долара, е сред историческите автомобили, които ще бъдат продадени на търг от Indianapolis Motor Speedway Museum.

Звезда в селекцията на някои от най-желаните ретро автомобили в света, Streamliner е управляван от прочутите състезателни пилоти Хуан Мануел Фанджо и Стърлинг Мос, според аукционна къща Sotheby’s.

Фанджо кара колата на състезание в Буенос Айрес, преди Мос да седне на волана година по-късно в Гран При на Италия през 1955 г., където записва най-бързата обиколка на състезанието.

Друго известно превозно средство, което ще бъде продадено с цел събиране на средства за музея, е Ferrari 250LM от 1964 г., участвало три пъти в състезанието „24 часа на Льо Ман“, печелейки го през 1965 г. Сред автомобилите са и Chevrolet Corvette SS Project XP64 от 1957 г., и Ford GT40 MkII от 1966 г.

„Тези превозни средства ще бъдат едни от най-значимите автомобили в света, продавани някога“, казва Горд Дъф, глобален ръководител на аукционите в Sotheby’s. „Няма почти нищо, с което да ги сравним, а да знаеш, че се продават за толкова достойна кауза, е страхотно чувство.“

Музеят е решил да продаде общо 11 автомобила, тъй като те „не са пряко свързани с Indianapolis 500 или Indianapolis Motor Speedway“, на които той е посветен.

Целта е да се увеличат средствата, с които институцията да се грижи за останалата колекция и да купи повече артефакти, за да разкаже историята на Indianapolis 500 и Indianapolis Motor Speedway.

Други автомобили, които ще бъдат предложени за продажба, включват ранни състезателни коли, като Itala от 1907 г.; 1911 Laurin & Klement Racer и Mercedes Brookland от 1909 г. Сред тях е и Sonic I, с която Крейг Брийдлав поставя рекорд за скорост.

Автомобилите ще се продават на различни събития в края на тази и през 2025 г.

Рекордни суми

Цените на историческите автомобили достигат астрономични стойности през последните години.

През 2022 г. много рядък Mercedes-Benz SLR купе от 1955 г. от колекцията на германския автомобилен производител беше продаден на частен купувач за 135 милиона евро (142 милиона долара по това време).

Тази цена го превърна в най-скъпата известна кола, продавана някога, според Hagerty - компания, следяща стойността на колекционерски автомобили.

Предишният рекорд се държеше от известния колекционер на автомобили Дейвид Макнийл - основател и главен изпълнителен директор на WeatherTech, купил Ferrari 250 GTO с номер на шаси 4153 GT за 70 милиона долара през 2018 г. - най-скъпото Ferrari, продавано някога на търг.