Сгушена между Швейцария и Австрия, Лихтенщайн е малка страна, която обхваща само 160 квадратни километра и е дом на по-малко от 40 000 жители. Но тя е изпълнена с толкова много култура и природни чудеса, колкото дестинация, 10 пъти по-голяма от нея.

„Лихтенщайн е една от онези малки държави, които можете да обиколите за няколко часа. Но въпреки че е толкова малка, тя предлага богато разнообразие от атракции и преживявания, които я правят страхотна дестинация за пътуване“, казва за Travel + Leisure Олена Грабова, специалист по световна култура в Promova.

„Тя е разположена удобно в красивите Алпи, предлагайки спиращи дъха планински пейзажи, идеални за любителите на дейностите на открито.“

Вижте топ дейностите и местата за посещение, които Лихтенщайн може да предложи.

Най-добрите неща за правене

Разгледайте замъка Вадуц

Надникнете в кралския живот, като разгледате замъка Вадуц - официалната резиденция на принца на Лихтенщайн от 18 век. Пътуващите са добре дошли да се насладят на прекрасните гледки към Вадуц и околностите от територията на замъка, но не им е разрешено да влизат вътре, тъй като кралското семейство наистина живее тук.

И все пак, както отбелязва Грабова, „това е чудесно място за снимки“. Тя добавя: „Ако сте любител на виното, трябва да обиколите и винарната Prince of Liechtenstein, да научите повече за производството на вино в региона и да опитате някои от местните вина.“

Научете местната история в Националния музей на Лихтенщайн

Националният музей на Лихтенщайн ще ви предложи всичко, което искате да знаете за историята на страната. Тук гостите могат да разгледат набор от експонати, включително такива за религията, естествената история на нацията и дори ежедневния живот в Лихтенщайн.

Пътуващите могат да преминат през музея сами, да вземат аудиогид или да се присъединят към една от груповите обиколки за по-задълбочено изживяване.

Качете се на пистите в Малбун

Отправяте се към Лихтенщайн през зимата? Не забравяйте да спрете в Малбун - основния ски курорт на нацията.

Той е дом на някои доста стръмни склонове, което го превръща в първокласно място за професионалистите (и има фантастична писта за тобоган). Летните посетители могат да изследват района, разхождайки се из зеления пейзаж.

Полюбувайте се на катедралата Вадуц

Прекарайте малко време в разглеждане на катедралата Вадуц, известна още като катедралата Св. Флорин - неоготическа църква, датираща от 19 век. Насладете се на нейните великолепни витражи и сложна архитектура.

Най-добрите места за посещение

Вадуц

Почти задължително е да отидете във Вадуц, докато посещавате Лихтенщайн. Столицата предлага много на туристите, включително ресторанти, магазини и исторически забележителности.

Тук можете да видите замъка Вадуц - официалната резиденция на принца на Лихтенщайн, както и Националния музей на Лихтенщайн.

Тризенберг

Намерете спокойствие и тишина в очарователното планинско село Тризенберг. Общността е разположена високо над Вадуц, осигурявайки вдъхновяващи гледки на всяка крачка. Насладете им се по време на поход или намерете живописно място, на което да седнете и да се отпуснете на чистия планински въздух.

Малбун

Ако търсите повече екшън, спрете се на Mалбун. През пролетта, лятото и есента можете да се насладите на завладяващи пейзажи, изпълнени със свежи цветя и изумрудено зелена трева. През зимата можете да летите по ски склоновете или по вълнуващите писти за тобоган.

Балцерс

Селото в южната част на Лихтенщайн е още една перфектна спирка. Тук посетителите отново могат да се насладят на невероятни гледки и да посетят средновековния замък Гутенберг.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Лихтенщайн е от късна пролет до ранна есен (от май до септември). Това е най-добрият период за дейности на открито, като преходи, колоездене и разходки по улиците на градове и села. Казват обаче, че няма "грешно" време да разгледате страната.

„През което и време на годината да го посетите, Лихтенщайн знае как да ви очарова“, казва Грабова.

„Например, от късна пролет до ранна есен можете да се насладите на туризъм в планината и опознаване на провинцията. Има много добре маркирани пътеки с разнообразни нива на трудност, включително известния Пътят на принца. Така че няма значение дали сте професионалист в покоряването на дългите планински пътеки или просто обичате да се разхождате сред красивата природа, тук ще получите своето късче радост."

Както отбелязва Грабова, има няколко културни събития и фестивали, които се провеждат през лятото, което го прави особено добро време за посещение, включително Фестивала на класическата музика във Вадуц и Дните на китарата в Лихтенщайн - многодневен фестивал, посветен на инструмента, който привлича музиканти от цял ​​свят.

Как да стигнем до там?

Най-близкото летище до Лихтенщайн е в швейцарския град Цюрих, което се обслужва от големи авиокомпании с маршрути, свързващи целия свят. От тук просто наемете кола и се отправете към тази малка европейска страна.