В уединена част от тропическите гори на Амазония в Еквадор реченият транспорт е много по-често срещан от сухопътния. Тук лодките се плъзгат по река Уичими, която се извива през гъстата зеленина, а тихите плавателни съдове са задвижвани от слънчевата светлина.

Пет лодки, всяка от които е оборудвана със стилен покрив със слънчеви панели, се използват от местната коренна общност Ачуар в източната част на Еквадор, близо до границата с Перу. Те са предоставени от Kara Solar - организация с нестопанска цел, която развива дейност в региона.

Освен че коренните жители са отговорни за ремонта, управлението и поддръжката на лодките, соларните плавателни съдове също така оформят ежедневието на общността, като предлагат транспорт за обучение, здравни услуги и екологичен туризъм.

В продължение на години много от местните коренни жители използват лодки с бензинови двигатели по реката, но горивото трябва да се транспортира със самолет до столицата на Еквадор - Кито, което оскъпява този вид транспорт и увеличава емисиите на въглерден доксид.

“Местните купуват все повече бензинови мотори за лодки, които използват много гориво и замърсяват реката,” казва Анхел Уасумп, оперативен директор на Kara Solar, който е член на общността Ачуар.

“Откакто пристигнаха соларните лодки, има семейства, които се отказват напълно от тези мотори”.

Устойчива слънчева енергия

Основателят на Kara Solar Оливър Утне пътува от Минесота до Еквадор преди 16 години, след като завършва висшето си образование. Докато работел за местен бизнес, собственост на Ачуар в отдалечена общност в Амазония, той вижда от първа ръка трудностите, които хората изпитват с достъпа до основни ресурси, като електричество и транспорт.

Тогава Утне осъзнава потенциала на използването на технологиите като инструмент за опазването на територията и културата на Ачуар. “Преди да посетя Еквадор, гледах на технологиите единствено като на заплаха за коренните култури,” казва той пред CNN.

Утне се връща в САЩ с ново вдъхновение и започва да изучава генерирането на слънчева енергия, преди да се квалифицира като монтажник на слънчеви панели. Той се връща веднага в Амазония и започва да работи с местната общност, за да установи най-подходящата употреба на соларните технологии.

“Идеята за соларни лодки отначало беше нещо като шега. Бяхме говорили за осъществимостта, но никой не я беше взел насериозно.”

През 2013 г. той започва да си сътрудничи с Масачузетския технологичен институт и два еквадорски университета по изследване на плавателността на реката и електрическите системи за задвижване, адаптирани за Амазония.

“Изследването даде много положителни резултати. Соларните лодки можеха да работят, ако бъдат захранвани правилно,” казва той. То също така разкрива, че лодките имат нужда от относително малък мотор, за да транспортират много хора, което пък изисква по-малко слънчеви панели.

Първата електрическа лодка е завършена през 2016 г. и получава името Tapiatpia – легендарна електрическа змиорка от фолклора на Ачуар. Утне подчертава, че по време на продължилия три години процес по дизайна на плавателния съд от организацията са се консултирали постоянно с местната общност Ачуар.

Всяка от лодките е с различни размери, като най-голямата е с капацитет до 20 пътници. Те се движат със скорост от до 19 км/ч, а пробегът им е до около 100 км.

Ако батериите на лодката се изтощят, те могат да бъдат заредени на една от деветте зарядни станции на брега, които представлява соларни енергийни мрежи, разположени по поречието на реката. Освен за зареждане на лодки, те осигуряват електроенергия за училища, интернет достъп, компютърни лаборатории и екохижи.

Kara Solar стартира официално през 2018 г. и се обслужва на място от членове на общността Ачуар. От организацията изчисляват, че лодките, които се движат в Еквадор, са осъществили общо над 300 пътувания, транспортирайки над 1 000 пътници и изминават общо над 450 км на месец. Най-често се използват за транспортирането на деца до и от училище и за обиколки за туристи.

Освен че намаляват въглеродните емисии и замърсяването, тихите плавателни съдове означават, че туристи могат да зърнат по-отблизо дивата природа, но без да я плашат.

Разширяване на визията

Част от мисията на Kara Solar е да предоставя на местните общности техническо обучение и развитие на умения при инсталацията на слънчеви панели, като обученията се водят изцяло от техници от Ачуар на местния език.

Организацията е изградила четири соларни центъра в Еквадор, осиурявайки отворено пространство за преподаватели и ученици, които се захранват изцяло със слънчева енерегия.

Организацията прилага тези модели и в други държави, като по-рано през годината в Перу Kara Solar си партнира с Wampís Nation за пускането на две соларни лодки и изграждането на два соларни центъра.

През 2025 г. Kara Solar ще стартира нов проект в източната част на Еквадор, който има за цел да замени 50 бензинови лодки с такива на слънчева енергия. Инициативата ще свърже четири изолирани селища по поречието на река Капауари.