Финтех компанията Klarna навлиза по-дълбоко в банковия сектор със собствен продукт, подобен на разплащателна сметка, както и с предложение за кешбек, което възнаграждава потребителите за пазаруване през приложението на компанията.

Фирмата, която е най-известна със заемите си от типа „купи сега, плати по-късно“, позволяващи на потребителите да плащат за покупки чрез безлихвени месечни вноски, обяви, че пуска новите продукти в опит да “размести пластовете в банкирането на дребно” и да насърчи потребителите да преместят разходите и спестяванията си в нейната платформа.

Пред CNBC Себастиан Семятковски, главен изпълнителен директор и основател на Klarna, заяви: 

“Тези нови продукти улесняват потребителите при управлението на няколко насрочени плащания, помагат на нашите клиенти да използват Klarna за по-чести покупки и стимулират лоялността”.

Семятковски казва, че Klarna иска да “подкрепя всички клиенти с ежедневните им разходи,” допълвайки, че продуктите ще позволят на хората да “печелят пари, докато пазаруват и да ги управляват в сметка на Klarna.”

Двата нови продукти, които излизат на 12 пазара, в това число в САЩ и Европа, ще се появят в приложението на Klarna като “баланс” и “кешбек.”

Първият позволява на потребителите да съхраняват пари в нещо като лична банкова сметка, които могат да използват за незабавни покупки и за плащането на артикули, закупени по схемата „купи сега, плати по-късно“.

Потребителите могат също така да получават възстановени суми за върнати продукти директно в своята сметка в Klarna.

Кешбек продуктът предлага на клиентите способността да печелят до 10% от стойността на техните покупки при участващи в програмата търговци на дребно. Всички спечелени средства се съхраняват автоматично в тяхната сметка.

Това не е първият опит на Klarna да навлезе в по-традиционното банкиране. Компанията предлага разплащателни сметки и спестовни продукти в Германия от 2021 г. Сега тя разширява обхвата на тези продукти и на други пазари.

Клиентите на Klarna в ЕС, където компанията има официален банков лиценз, ще могат да получават до 3.58% лихва по своите депозити. Клиентите в САЩ обаче няма да получават лихва по депозираните средства.

IPO

Пускането на продуктите представлява сериозно разширяване на продуктовата гама на Klarna, докато финтех гигантът се приближава все повече до дългоочакваното първично публично предлагане на акции (IPO) в САЩ.

Klarna все още не е определила фиксиран график за листването. В интервю за CNBC през февруари Семятковски обаче заяви, че IPO през тази година “не е невъзможно.”

“Предстоят ни няколко стъпки и още работа, но силно желаем да станем публична компания.”

Междувременно, Klarna води преговори с инвеститори за вторична продажба на акции, за да осигури известна ликвидност на своите служители, информира CNBC, позовавайки се на запознат източник.

Оценката на Klarna на отворения вторичен пазар е близо до 20 млрд. долара, според същия източник, пожелал анонимност.