Когато става въпрос за най-добрите държави за живот в света, Скандинавският регион оглавява класациите.

Свикнали сме да виждаме Дания, Финландия и Норвегия да водят класации на най-щастливите държави, но една друга европейска страна тихомълком се очертава като едно от най-добрите места за живот в света.

С по няколко града в Топ 10 на Глобалния индекс на най-добрите градове за живеене в света (Global Liveability Index) и в Индекса на умните градове, Швейцария показва, че политиката, която води, оказва въздействие на национално ниво, пише BBC.

Цюрих и Женева влизат в Топ 10 на най-добрите градове за живот с максимални резултати в категориите Здравеопазване и Образование. Цюрих се нарежда на първо място в класацията на най-умните градове заради високите си резултати в категориите Инфраструктура и Технологии, а Женева не изостава много назад, като заема четвъртото място, следвана от Лозана на седма позиция.

Като по-малка държава, която граничи с пет други страни, Швейцария е повлияна от различни култури и езици през своята история, което води до положителни стилове на управление, според нейните жители.

"Едно от големите културни влияния е нашата история с много малцинства (културни, етнически, езикови), което води до висока чувствителност и приемане на компромиси," казва швейцарецът Рес Марти, основател на Switzerland Beyond Chocolate.

Страната е известна с пряката си демокрация, при която всеки гражданин може да гласува за закони и референдуми, което помага на жителите да усещат, че имат истински глас, когато става въпрос за това как живеят и как се харчат данъците им.

"В нашето село искаха да разширят училището и затова имаше гласуване за увеличение на данъците за период от пет години, за да се финансира проектът," казва Розамунд Тагел, основател на Glow Concierge, която работи и живее в Цюрих.

"Предложението беше прието с огромно мнозинство, защото хората разбират важността на образованието."

Образование с ефект

В класацията на Глобалния индекс на най-добрите градове за живеене в света и Женева, и Цюрих получават максималния резултат от 100 точки за образование - нещо, което жителите отбелязват като особен повод за гордост.

"Държавните училища са отлични. Ако все още живеех във Великобритания, щях 100% да изпратя децата си на частно училище. В Швейцария обаче това не е необходимо," казва Тагел.

"Обстановката в нашето училище е толкова международна, че децата ми говорят четири езика, а това е нещо доста стандартно. Всеки от техните приятели говори поне по два езика, което е огромно предимство."

Учебните занятия тук също така не са фокусирани само върху академичните постижения. Преподават се и се оценяват и умения за живота и работата.

"Учебната програма включва социални умения, независимост, самоорганизация и уважително поведение," казва Барбара Роуз Колинс, която е от Сидни в Австралия, но живее в Кюснахт - малко градче край езеро близо до Цюрих. "Всичките тези неща се оценяват отделно в училище и имат също толкова голяма тежест за академичните резултати."

Безопасност и социален живот

Силното усещане за сигурност и безопасност в цяла в Швейцария означава, че децата ходят и се връщат сами от училище още от ранна възраст, което вероятно не е изненада, тъй като швейцарските градове се нареждат високо по показателите стабилност, култура и околна среда в индексите.

Тагел отбелязва, че тя обожава факта, че децата й могат да отидат да играят със своите приятели, знаейки, че ще се върнат невредими и ще се "появят магически" преди залез слънце.

"Разбира се, има престъпност, както във всяка държава, но данните показват, че тя е на едно от най-ниските нива в света," казва тя. "Хората извън градовете все още оставят домовете си незаключени, когато излизат."

А те излизат. Социалният и семейният живот са приоритет в страната, което може да доведе до по-бавен ритъм на живот. "Когато пристигнете в Швейцария, връщате часовника си с около 60 години и натискате бутона за забавено движение на вашето дистанционно," казва Колинс.

"Никой не бърза – тук се смята, че бързането е за хора, които са неорганизирани. Всеки излиза навън за ежедневната си разходка, фиксираното работно време на практика е религия, няма дълги пътувания от и до работа, уличните задръствания са малко, а хората отделят време, за да седнат и хапнат и пийнат, като възможностите за поръчване на храна за вкъщи са оскъдни."

Намигване към природата

Швейцария има късмет и с красивата си природа, която е осеяна с реки, езера и внушителните Алпи (които покриват 60% от площта на страната). 

С високи оценки в категориите Култура и Околна среда в индекса на най-добрите градове за живот, близостта на швейцарските градове до природата допринася значително за усещането за щастие на местните жители, особено след като правителствените и културни норми позволяват достатъчно време и пространство, за да му се насладите.

"Швейцария осъзнава, че контактът с природата е от съществено значение за благосъстоянието и това е взето предвид при планирането на градовете и на пространствата за живот," казва Колинс.

@diplo Cars are out, rivers are in #electronicmusic #switzerland #swiss ♬ original sound - Diplo

Пример за това е популярно видео в TikTok на американския диджей Diplo, което наскоро показа как жители на Базел се придвижват до работа, като скачат в река Рейн и се носят по течението, използвайки непромокаеми чанти за своите дрехи, за да се преоблекат накрая.

Жители на други градове също се радват на достъпността на откритите пространства. Мелани Трумер от Гринделвалд посочва, че ползите от инфраструктурата на страната се простират и извън големите градове.

"Гринделвалд предлага предимствата на планинско село и възможностите на голям град," казва тя. "Добрата туристическа инфраструктура и различни доставчици на услуги, като обществен транспорт, хотели, ресторанти и бизнеси, гарантират, че въпреки алпийското си местоположение, село Айгер е привлекателно място за работа със сигурни условия на труд."

Улеснени пътувания и транспорт

За пътуващите, по-конкретно, Швейцария предлага лесен достъп до останалата част от Европа, както и междуградски обществен транспорт с надеждна железопътна мрежа и технологични услуги, които улесняват живота.

"Картата SwissPass служи като универсален билет за целия обществен транспорт и осигурява достъп до библиотеки, музеи и общински съоръжения," казва Наушийн Фарища, основател на Globe Gazers, която разделя времето си между Женева и Северна Италия. "Можете да я използвате като дигитален документ за самоличност."

Тя също така отбелязва, че градове в Швейцария тестват автономни автомобили, като проектът се ръководи в цялата страна от Швейцарската асоциация за автономна мобилност. Вече са осъществени 13 тестови проекта в градове, като Берн и Цюрих, а други 11 в момента текат.

Жителите смятат, че сравнително малкият размер на Швейцария е голямо предимство – без твърде отдалечена дестинация.

„Аз лично харесвам колко близо е всичко. Това прави планинските екскурзии и развлекателните дейности в цялата страна много лесни“, казва Марти. „Ако искам, мога да съм по туристически пътеки в планината, в центъра на града или на езерото за около 30 минути.“