Най-добрата страна за посещение през 2024 г. (според Lonely Planet) стартира нова кампания, целяща привличането на повече туристи.

Със своите зашеметяващи пейзажи, разходки с еленски впрягове и надбягвания с камили, Монголия се надява да увлече посетителите, които искат да избягат от обичайното ежедневие.

Подобно на повечето страни, нейната туристическа индустрия беше опустошена от пандемията, като Монголия стартира кампания „Добре дошли в MonGOlia“, за да върне хората обратно.

Правителството добави полети и рационализира визовия процес, предлагайки безвизови посещения за гражданите на много страни.

Най-малко 437 000 чуждестранни туристи са посетили страната през първите седем месеца на тази година, което е с 25% повече спрямо същия период на миналата.

Нараства броят на пътешествениците от Европа, САЩ и Япония. Посетителите от Южна Корея почти са се удвоили, отчасти благодарение на краткия полет, който трае по-малко от четири часа.

Въпреки това, правителството на Монголия все още не е постигнало целта си от 1 милион посетители годишно в периода 2023-2025 г. в земята на Чингис хан, която е обхващала голяма част от Евразия в разцвета си през 13 век, а днес е нация без излаз на море, разположена между Русия и Китай.

С население от 3.3 милиона души, около половината от които живеят в столицата Улан Батор, държавата предлага много открито пространство за изследване за приключенски настроените туристи, казва Егджимаа Батсоой, който работи за туристическа компания.

Неговите персонализирани маршрути включват конни пътувания и екскурзии с възможност за престой в гер - покрити с филц жилища, които все още се използват от пастирите в Монголия.

Има малък шанс да преминете през частна собственост, така че малко места са забранени за посещения, посочва тя.

„Не е нужно да отваряте порта, не е нужно да имате разрешение от никого. Ние сме нещо като последната наистина номадска култура на цялата планета“.

Посещението на папата в Монголия миналата година също помогна да се фокусира вниманието върху страната. Нейните брейкденсърки пък станаха звезди на миналогодишните Азиатски игри.

Някои местни групи също приклякоха международни почитатели, като The Hu – фолк метъл банда, която комбинира традиционни монголски инструменти и гърлено пеене с модерен рок.

Въпреки това все още малко хора познават Монголия. Американският турист Майкъл Джон казва, че знае част от историята на Чингис хан и е гледал документален филм за орлите, използвани от ловци, преди да посети Улан Батор.

„Това беше страхотна възможност да науча повече“, казва 40-годишният мъж.

Туризмът представляваше 7.2% от брутния вътрешен продукт на Монголия и 7.6% от заетостта през 2019 г., преди да се срине поради пандемията от COVID-19, според Световната банка.

Но организацията отбелязва „значителен потенциал за растеж“, който Монголия може да използва, с разнообразна природа, зашеметяващи пейзажи и възможности за спортен и приключенски туризъм.

Туристическите реклами на Монголия се фокусират върху тези теми, предлагайки красиви гледки към замръзнали езера през зимата, подходящи за каране на кънки и риболов, върху Северното сияние и дейности, като пътуване с еленски впрягове и надбягвания с камили.

Мунхяргал Даян предлага разходки с двугърби бактрийски камили, традиционна стрелба с лък и възможност да ловувате костури с орли.

„Искаме да покажем на чуждестранните туристи нашият начин на живот в Монголия“, казва той, чакайки клиенти до гигантска статуя на Чингис Кан в покрайнините на Улан Батор.

Извън оживената столица придвижването може да бъде трудно през лятото, тъй като степите се наводняват и има ограничена инфраструктура, недостиг на места за настаняване и дефицит на квалифицирана работна ръка в туристическите дестинации.

За чужденците също така е лесно да се изгубят, тъй като надписите на английски са малко, посочва нидерландският турист Джаспър Конинг. Въпреки това той казва, че наистина се наслаждава на пътуването си.

„Времето е страхотно, пейзажът е повече от страхотен, чисто е, хората са приятелски настроени“, допълва той.