Днес Стивън Кинг е синоним на ужаса. Успехът на романите му, в които обикновени хора се оказват замесени в зловещи и свръхестествени преживявания, го превръща в един от най-продаваните автори на 20 век.

Към днешна дата книгите му са продадени в повече от 350 милиона копия по целия свят, което му донася състояние от 500 млн. долара, според Celebrity Net Worth.

Как започва всичко?

Стивън Кинг е роден в Портланд. Баща му напуска семейството още в ранните му години, като майка му отглежда сама него и по-големия му брат Дейвид.

Често срещащи големи финансови затруднения, те се местят в различни градове, докато не се установяват в Дърам, Мейн.

Стивън Кинг пише първите си истории на седем години. Продава ги на съучениците си, но е принуден да им върне парите, когато учителите разбират за „бизнеса“ му.

На 13 години открива кашон със стари книги на баща си тема хорър и научна фантастика, което силно му повлиява.

Докато следва английски език в университета в Мейн, Кинг работи сменя най-различни работи. Първият му публикуван разказ „Аз бях тийнейджър обирджия на гробове“ вероятно е написан, докато работи като гробар.

След като получава диплома за преподавател по английски език, Кинг не успява веднага да си намери работа и се налага да се издържа от разказите си, публикувани в различни мъжки списания.

През 1971 г. се жени за колежката си от университета Табита Спрюс, а по-късно през същата година започва да преподава.

Финансовото състояние на семейството обаче е лошо, заради което те живеят в каравана заедно с първото си дете. В този период Кинг се пристрастява към алкохола, с което се бори цяло десетилетие.

Първият ръкопис на „Кери“ – роман за момиче със свръхестествени психични сили, Стивън изхвърля в боклука. Жена му обаче го спасява и той е откупен от издателство Doubleday за изключително малката сума от 2500 долара. След години  правата за книгата са продадени за 400 000 долара.

Кинг продължава да пише и завършва „Второто пришествие“, чието заглавие впоследствие променя на „Сейлъмс Лот“. След първия си хононорар, с помощта на който купува сешоар на жена си, писателят спира да преподава и се съсредоточава върху романите си.

През 1977 г. Книг започва да преподава творческо писане в университета в Мейн. Написва няколко кратки романа и под псевдонима Ричард Бакман.

След катастрофата

Животът му отново се променя, когато през 1999 г. е блъснат от кола. Нараняванията му са тежки, а възстановяването дълго. Въпреки това той продължава да пише, а адвокатът му и двама други негови приятели купуват вана, който го блъска, за 1500 долара, за да не допуснат да се появи в eBay.

Писателят обявява през 2002 г., че ще се откаже от писането заради сериозните болки и намалената издръжливост след катастрофата. Той обаче продължава да създава своите произведения, но с много по-бавно темпо.

Две от децата на Кинг – синовете му Оуен и Джоузеф, също са издавани автори, а жена му Табита е публикувала девет романа. Дъщеря му Наоми прекарва две години като монахиня, а впоследствие продължава духовната си работа във Флорида.

Много от романите на Кинг са филмирани за киното или телевизията. Неговите любими филмови адаптации са „Изкуплението Шоушенк“, „Бъди до мен“ и „Мъглата“. Той участва и като актьор в част от филмираните си творби.

Днес той и съпругата му притежават верига радиостанции и даряват големи средства за благотворителност.