Търсенето на инвестиционно злато* у нас нараства с 50% през първите шест месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Това сочат данни на най-големия търговец на ценния метал в България Tavex.

От компанията посочват още, че все повече българи влагат пари в инвестиционно злато, за да защитят спестяванията си от инфлацията.

„Златото, като дългосрочен актив в исторически план, се представя добре по време на инфлация. От 2000 г. цената му нарасна четири пъти – от около 500 евро до почти 2000 евро за тройунция в пика“, коментира главният изпълнителен директор на Тавекс Югоизточна Европа Макс Баклаян.

Tavex

Колко струва инвестицията в злато?

Основно разделението при инвестицията в инвестиционно злато е между златни кюлчета и златни монети, които се делят на исторически и модерни, посочват от Tavex.

Най-евтините златни кюлчета са с тегло от 1 грама и струват 119 лв. към днешна дата.

Българските потребители купуват различни количества, в зависимост от нуждите и възможностите си.

И въпреки че инвестиционното злато е ликвиден ресурс, който веднага можете да обърнете в пари в брой, не очаквайте бързи печалби, а по-скоро съхранение на капитала във времето, съветва ръководителят на екип Дилъри в Tavex Тони Панайотов.

Бум в покупката на златни монети след смъртта на кралица Елизабет II

След смъртта на най-представяния върху златни монети монарх в историята – Елизабет II, търсенето на британски инвестиционни монети у нас се увеличава значително, следвайки световната тенденция.

Българските потребители в момента могат да поръчат предварително най-известната монета от Великобритания – британският суверен, а Royal Mint продължава да я произвежда със съществуващия дизайн.

В бъдеще може да се очакват възпоменателни монети с ограничен тираж, върху чийто дизайн вече се работи от Royal Canadian Mint, посочват от Tavex.

* Под инвестиционно злато се имат предвид физически златни кюлчета или монети с висока чистота на метала (над .900 при монетите), сечени след 1800 г., които са били или са законно платежно средство. В рамките на Евросъюза не се начислява ДДС върху продукти с такива параметри.