Лятото е времето, в което слънчевите дни, свежата храна и активностите на открито ни поддържат усмихнати и щастливи през целия ден.

В този период кето диетата е може би най-подходящият начин да се храните - заради горещините свежата и лека храна, която се приема при кето диетата, е напълно достатъчна, за да ви засити и да ви даде енергия за целия ден. 

Кето хранителният режим е насочен изцяло към намаляне на въглехидратите и увеличаване на мазнините в менюто, което да доведе организма до състояние на кетоза.

Кетозата е метаболитен процес, който използва мазнините в тялото за енергия вместо въглехидратите. С правилна нагласа и подход, може безпроблемно да прилагате кето диета по всяко време от годината.

Въпреки че през лятото се ядат повече плодове и зеленчуци, съществуват много вкусни и полезни рецепти в кетонния хранителен режим, които са подходящи за топлите месеци.

Важно е да планирате храненията си внимателно и прецизно и да сте информирани. В следващите редове ще ви дадем повече информация за кето диетата, както и полезни и практични съвети как да я спазвате, дори и през лятото. 

Какво е кето диетата?

Кето диетата, известна още и като кетонна диета, представлява хранителен режим, който акцентира върху значителното намаляване на въглехидратите, за сметка на мазнините.

Целта на това е да се вкара тялото в състояние на кетоза. При кетозата, вместо въглехидратите, организмът изгаря мазнини, за да си набави енергия. 

Когато спазвате кето диетата, тялото ви започва да произвежда кетони в черния дроб, които се използват за енергия вместо глюкозата. Резултатът от кето хранителния режим е бърза и забележима загуба на телесно тегло, подобряване на енергията и концентрацията и стабилизиране на нивата на кръвната захар в организма. 

Въпреки многобройните ползи за физическото и психическото здраве на хората, които практикуват кето диетата, важно е да се консултирате с лекар или специалист, ако имате съмнения дали тя е подходяща за вас, преди да я започнете.

На сайта на Forlife.bg ще откриете още много информация за кетонния хранителен режим.

Примерно кето меню за един ден

Ако тепърва навлизате в света на кето храненето, е нормално да сте малко объркани и да се чудите дали този хранителен режим е подходящ за вас. Приготвили сме ви примерно кето меню за един ден, за да добиете ясна представа какво представлява кетозата и как трябва да се храните, за да я постигнете.

Ето го и примерното меню:

Закуска

  • Омлет с авокадо и сирене – Пригответе омлет от 2-3 яйца, добавете нарязано авокадо и настъргано сирене (например чедър или моцарела). Можете да добавите и малко спанак или гъби.
  • Чаша черно кафе или зелен чай – Без добавени захари или мляко, но можете да добавите малко кокосово масло или масло от животински произход за допълнителен прием на мазнини.

Обяд

  • Салата с пилешко месо и зехтин – Комбинирайте нарязано пилешко филе (може да бъде изпечено или сварено) със зелена салата, краставици, домати и авокадо. Добавете зехтин и малко лимонов сок за вкус.
  • Супа от броколи с крема сирене – Пригответе крем-супа от броколи, като използвате зеленчуците и сметана или крема сирене.

Вечеря

  • Риба на скара с гарнитура от зеленчуци – Изпечете парче риба (например сьомга или пъстърва) и я поднесете с гарнитура от печени зеленчуци, като броколи, карфиол или аспержи.
  • Салата от рукола и пармезан – Пригответе салата от рукола, настърган пармезан и зехтин. Можете да добавите няколко ореха или семена.

Междинни хранения 

  • Малки порции ядки – Например, бадеми, орехи или лешници, които са отличен източник на мазнини и протеини.
  • Чашка кокосово мляко – За допълнителен прием на мазнини, без захар и добавки.

Това е само пример за кето меню за един ден, но дава ясна представа за това как трябва да се храните, ако искате да влезете в състояние на кетоза и да го поддържате.