Тревожите се за риска от диабет тип 2? Хвърлете един поглед към видовете месо, които слагате на масата, съветва ново проучване.

Редовната консумация на червено и преработено месо е свързана с по-висок риск от диабет тип 2 – това сочи анализ на данни от множество проучвания, публикуван в списание The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Изследването е най-изчерпателното досега, показващо връзката между преработеното и непреработеното червено месо с диабет тип 2, казва старшият му автор д-р Нита Форухи,професор по здравеопазване и хранене в университета Кеймбридж.

Диабетът тип 2 - хронично състояние, възникващо, когато кръвната ви захар редовно е твърде висока, е най-често срещаният тип диабет. Ако не се контролира, той може да доведе до проблеми, включително инсулт, сърдечни и бъбречни заболявания.

Има обаче още въпроси относно месото, които трябва да бъдат зададени, като риска от консумацията на домашни птици и възможните ефекти от различните методи на готвене, казва д-р Хилда Мълруни от Лондонския университет Метрополитън. Тя не е участвала в изследването.

Но новото проучване е в съответствие с настоящите насоки за хранене, които препоръчват намаляване на консумацията на месо, казва Мълруни.

Глобален поглед

Изследването е наблюдателно, така че експертите не са могли да заключат, че консумацията на месо е пряката причина за диабета, според Мълруни. Но връзката е силна, посочва Форухи, отбелязвайки, че „тези констатации са последователни сред популации в различни региони и страни по света“.

Изследователите са анализирали данни от близо 2 милиона души в 20 държави. Екипът отчита и фактори, като качество на диетата, физическа активност, тютюнопушене, прием на алкохол, енергиен прием и индекс на телесна маса, които биха могли да повлияят на резултатите и които иначе могат да преувеличат или маскират връзката между месото и диабет тип 2, добавя Форухи.

Данните обаче не позволяват на изследователите да обяснят други неща, които могат да допринесат за диабет тип 2, включително фамилна анамнеза, инсулинова резистентност и обиколка на талията, според д-р Дуейн Мелър, диетолог и говорител на Британската диетична асоциация. Той не е участвал в изследването.

Тези фактори са по-силно свързани с риска от развитие на диабет, отколкото онези, които изследователите са успели да отчетат, добавя той за CNN. „Възможно е повишеният риск, свързан с приема на преработено и червено месо, да е резултат от тези други объркващи фактори“, казва Мелор.

Повече растителна храна, по-малко месо

Дори и с тези ограничения, доказателствата в новото проучване и настоящите диетични препоръки са силни аргументи за намаляване на консумацията на месо, според Мълруни.

„Консумацията на месо обикновено надвишава диетичните указания. Понастоящем те препоръчват замяна на червени и преработени меса с такива от домашни птици, в допълнение към намаляването на общата консумация, като се използват алтернативи, например грах, боб, леща и тофу.“

Въпреки че все още няма ясни изследвания дали консумацията на птиче месо и рискът от диабет тип 2 са свързани, скорошното проучване показва, че замяната на червени и преработени меса с птиче наистина води до намален риск от развитие на диабет тип 2, добавя Мълруни.

„Добре известно е, че продукти, като шунка, колбаси, бекон, кренвирши и салами, са силно обработени, съдържат химически добавки и много сол, което ги прави нездравословни за широк спектър от здравословни състояния“, според Форухи.

Има много начини за намаляване на консумацията, включително „да ядете тези меса по-рядко, да приемате по-малки порции или да ги заменяте с алтернативни храни, богати на протеини“, добави тя.

И в допълнение към стремежа към диета с високо съдържание на зеленчуци, плодове, ядки и боб, хората, загрижени за риска от диабет трябва да се уверят, че включват физическа активност редовно в ежедневието си, съветва Мелор.