Сезон 2024-25 г. в Професионалната футболна лига на Саудитска Арабия започва днес. Преди година изглеждаше, че в Рияд, Джеда и на други места всеки ден пристига нова звезда.

Всичко на всичко бяха похарчени над 900 млн. долара за играчи, като Неймар, Карим Бензема, Рияд Марез и редица други, които се присъединиха към Кристиано Роналдо в Близкия изток.

Ако е имало очаквания, че това лято ще се харчат свободно средства както през миналото, то те не бяха оправдани засега, макар че като цяло на трансферния пазар има спад.

"Лятото беше относително тихо за футбола в световен мащаб," казва пред BBC Саймън Чадуик, преподавател по спортна и геополитическа икономика в бизнес училището Skema в Париж.

Чадуик отдава това на "комбинация от трудни икономически условия, късното приключване на континенталните първенства за националните отбори и на опитите на клубове в различни държави да се придържат към финансовите изисквания".

Макар че имаше слухове във връзка с Мохамед Салах от Ливърпул и Винисиус Жуниор от Реал Мадрид, засега това лято в Саудитска Арабия все още не е осъществен трансфер, който да разтърси футболния свят.

Нападателят на Брентфорд и националния отбор на Англия Айвън Тони е последното име, към което има интерес, като през миналата седмица Пчеличките отхвърлиха оферта от Ал-Ахли на стойност 35 млн. паунда (45 млн. долара) за 28-годишния нападател.

"Проблемът с големите разходи за скъпи чуждестранни футболисти е, че този проецес трябва да се поддържа и да продължава постоянно," допълва Чадуик.

"Това е скъпо, не гарантира успехи, може да породи нестабилност и подкопава представянето на националните отбори. Точно сега ръководителите на футбола в Саудитска Арабия вероятно ще действат по-обмислено и стратегически, в сравнение с преди две години."

Страната запазва звездната си мощ, като повечето от привлечените големи имена все още са там. Лигата изпрати 14 играчи на Европейското първенство това лято, сред които и Мерих Демирал - централния защитник на Турция от Ал-Ахли.

"Показахме на всички, че в Професионалната лига на Саудитска Арабия не се играе лесно," заяви Демирал пред BBC. "Работим много здраво тук – тренировките и мачовете ни не са лесни, както смятат мнозина."

Голямата четворка

Ал-Ахли е един от клубовете от „голямата четворка“. Той е собственост на държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF), който притежава и английския Нюкасъл, и приключи на трето място в саудитската лига през миналия сезон.

Ал-Хилал доминираше през сезона и завоюва 19-а титла, като завърши с 14 точки разлика пред втория Ал-Насър и удължи собствения си рекорд за последователни победи до 34.

Александър Митрович и Рубен Невеш пристигнаха от Фулъм и Уулвърхемптън Уондърърс, респективно. Сръбският нападател беше изпреварен по голове само от Роналдо, а Невеш направи по-малко асистенции само от Марез, докато защитата, част от която е Калиду Кулибали, беше по-скромна откъм имена.

Големият въпрос е кога ще се върне Неймар, който изигра само пет мача, преди да се контузи тежко през октомври. Надеждите са, че това ще се случи през септември.

Конкурентът от Рияд Ал-Насър приключи сезона с празни ръце, въпреки че отборът отбеляза 100 гола и завърши на трето място зад Ал-Ахли.

Фактът, че Ал-Насър беше побеждаваща машина не намали напрежението върху треньора Луис Кастро след слабото представяне преди сезона, чиято кулминация беше загубата в събота с 4-1 от Ал-Хилал в мача за Суперкупата на страната.

Роналдо отново ще доминира в медиите, въпреки че предстои да се види дали може да изравни постижението си от 35 гола от миналия сезон, което беше рекорд за лигата. Съотборници на 39-годишния Роналдо са играчи, като Садио Мане, Аймерик Лапорт и Марсело Брозович.

Ал-Итихад от град Джеда заслужено стана шампион през сезон 2022-23 г., но завърши на пето място през миналата година, въпреки че привлече имена, като Н‘Голо Канте, Карим Бензема и Фабиньо. Треньорът Нуно Ешпирито Санто не се задържа дълго на поста си, нито пък наследникът му Марсело Гаярдо.

Аржентинецът беше заменен от Лоран Блан. Това, че отборът няма ангажименти в Азиатската шампионска лига и привличането на Муса Диаби от Астън Вила за около 50 млн. паунда (65 млн. долара), което беше най-големият трансфер за лятото, засилва очакванията на феновете.

Съседите от Ал-Ахли също имат с какво да се похвалят в нападение с Марез, Роберто Фирмино и Фирас Ал-Бураикан, който е водещият местен голмайстор на първенството.

Алан Сен-Максимин напусна в посока турския Фенербахче, но в предсезонната подготовка имаше признаци, че бившият нападател на Ливърпул - Фирмино, е в добра форма.

Армията от фенове в зелено на отбора ще иска третото място под ръководството на 36-годишния германски треньор Матиас Яйсле да бъде платформа за атака на титлата през този сезон. "Нашите фенове са невероятни, защото, дори и когато гостуваме, на стадиона има по около 20 000 от тях," казва Демирал.

Като цяло обаче, лигата ще се опита да подобри средната посещаемост на мачовете, която през миналия сезон е малко над 8 000 души. Отборите от голямата четворка имат най-много привърженици, а подобряването на посещаемостта на останалите клубове от лигата е приоритет.

Обамеянг е сред новите имена

Същото е и на терена. От титлата на Ал-Етифак през 1987 г. само два клуба са успели да нарушат хегемонията на голямата четворка – Ал-Фатех и Ал-Шабаб, които завършиха на седмо и осмо място през миналия сезон.

Ал-Таавон приключи четвърти, но би повторил трудно този подвиг. Стивън Джерард изведе Ал-Етифак до шестото място, а след това привлече вратаря Мерек Родак от Фулъм.

По-голямо внимание ще бъде насочено към Ал-Кадисиа, който спечели промоция през миналия сезон. Отборът от източния град Ал-Хобар беше придобит от държавната петролна компания Aramco, която е една от най-големите в света по приходи.

Роби Фаулър беше уволнен, въпреки че постигна осем поредни победи в началото на миналия сезон, а неговият наследник Мичел пък изведе тима до висшия ешелон на футбола в Саудитска Арабия.

За да бъде конкурентен, отборът запретна ръкави на трансферния пазар. В атака беше привлечен Пиер-Емерик Обамеянг от Олимпик Марсилия, а бившият капитан на Реал Мадрид - Начо, подсили защитата.

В отбора има сериозен контингент от испаноговорящи в лицето на мексиканеца Хулиан Киньонес, Андре Карийо от Перу, уругваеца Наитан Нандес и аржентинския младежки национал Езекиел Фернандес.