Малко градче в Япония, което преди време привлече вниманието на международната общност с противоречива мярка да блокира изгледа към планината Фуджи, е променило тихомълком решението си.

Фуджикавагучико, което се намира в подножието на Фуджи, набра популярност със специално място за снимки, откъдето планината можеше да се види зад магазин от веригата Lawson на главната улица на града.

Когато това място придоби популярност в Instagram и TikTok, градът беше затрупан с туристи, които идваха от цял свят. Според някои от местните жители, посетителите замърсявали района и не спазвали правилата за движение, въпреки наличието на знаци и охранители.

През май Фуджикавагучико издигна огромна черна преграда, която на практика блокираше гледката към планината. На 15 август обаче градските власти са я свалили тихомълком, вероятно за постоянно.

Първоначално, плановете са били мрежата да бъде свалена временно заради силните ветрове в района. Официални лица от местната управа обаче казват, че няма определен срок за повторното й издигане.

“Откакто поставихме преградата през май, в района няма много хора, които да остават за дълго време. Смятаме, че тази мярка имаше ефект,” казва общински съветник пред CNN.

Според него, все още има охранители, които патрулират в района, а мрежата може да бъде поставена отново, ако ситуацията се промени.

Преди мрежата да бъде поставена, мястото, на което се правеха снимките, беше толкова натоварено, че магазинът излезе с официално извинение за това, че е толкова популярен.

Междувременно, жител от съседната сграда на магазина Lawson е заявил пред CNN, че “там са се извършвали редица неприятни незаконни дейности, като замърсяване с боклуци, тютюнопушене, хранене на паркинга под покривите на частни домове и качване по покривите.

"Не беше необичайно хората да крещят обиди по наш адрес или да хвърлят незагасените си цигари, след като ги помолим да преместят колите си,” казва още той.

Фуджикавагучико се намира в префектура Яманаши, източно от Токио. Градът е с население от 10 000 жители и е отправна точка на един от най-популярните маршрути за изкачване на планината Фуджи.

Миналата година официални лица разказваха пред CNN, че тълпите от туристи, които посещават планината, изхвърлят отпадъци, претоварват тоалетните и ползват неподходяща екипировка, което води до инциденти или наранявания.

В отговор на това бяха въведени нови мерки за защита на планината, в това число дневно ограничения в броя на посетителите и малка входна такса, за да се подпомогне поддръжката.