Построяването на завода на Tesla близо до Берлин е довело до изсичането на 500 000 дървета, показва анализ на сателитни снимки. Строителството беше много противоречиво и предизвика сериозни протести, както и дебат за компромисите по отношение на развиването на зелена икономика.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск преди време отправи критики към местната полиция за това, че допуснала “протестиращи с леви убеждения ”.

Сателитни изображения показват, че 329 хектара гори са изсечени на обекта в периода между март 2020 и май 2023 г., твърдят от компанията Kayrros, която се занимава с разследвания в екологичната сфера. Това се равнява приблизително на 500 000 дървета, пише The Guardian.

От май природозащитници протестират срещу планираното разширяване на завода, като окупираха къщи върху дървета в намиращ се наблизо лагер и се опитаха да нахлуят на обекта. Една от групите подпали електрически стълб и спря производството в завода за няколко дни през март.

Каролина Дрзеви от организацията Turn Off Tesla’s Tap заяви, че анализът показва, че производството на електромобили от страна на компанията е причинило унищожение на местната природа, както и поражения в глобален мащаб заради добива на метали.

“Прекалено голяма част от околната среда вече е унищожена в един от най-сухите райони на Германия,” казва тя. “Разширяване на завода, а оттам и допълнителното унищожение на гори и застрашаването на защитена зона за питейна вода, трябва да бъде предотвратено.”

От Tesla не са реагирали на запитването за коментар от страна на The Guardian.

Антоан Халф, старши анализатор в Kayrros, казва: 

“Заводът на Tesla в Германия доведе до доста голямо изсичане на дървета. Разбира се, трябва да се погледне в перспектива спрямо ползата от подмяната на колите с двигатели с вътрешно горене с електромобили”.

Халф твърди, че изгубените дървета се равняват на около 13 000 тона въглероден диоксид - или годишното количество, отделяно от 2 800 средностатистически коли с двигатели с вътрешно горене в САЩ.

“Това е малка част от броя електрически автомобили, които Tesla произвежда и продава всяко тримесечие,” казва той. “Винаги има компромиси, затова трябва да сте наясно какви са условията за тези компромиси.”

През юли план за разширяването на завода на Tesla, така че да удвои производството си до 1 милион автомобила годишно, беше одобрен от министерството на околната среда на провинция Бранденбург.

На обекта, където се произвеждат и милиони батерийни клетки, са докладвани десетки екологични инциденти, в това число течове или разливи на дизелово гориво, боя и алуминий.

От Tesla не реагираха своевременно, но впоследствие заявиха, че в завода е имало няколко инцидента по време на строителството и след началото на производството. Според компанията, нито един от тях не е причинил щети на околната среда и ако е било необходимо, са били приложени коригиращи мерки.

Kayrros изчислява обезлесяването, като използва оптични изображения от сателита Sentinel-2, които са с резолюция 10 метра и са общодостъпни. Тези данни се обработват автоматично, но качеството се проверява от експерти по дистанционно наблюдение.