В Ботсвана откриха масивен 2492-каратов необработен диамант.

Смята се, че той е вторият по големина, откриван някога в световен мащаб, съобщава CNN. Това е и най-големият камък, изкопаван откакто е намерен 3106-каратовият диамант Кулинан в Южна Африка през 1905 г.

Канадската минна компания Lucara Diamond Corp. обяви в четвъртък, че „изключителният“ скъпоценен камък е намерен непокътнат в нейната мина Karowe. Наричайки го „забележителна“ находка, компанията заяви, че това е „един от най-големите необработени диаманти, откривани някога“.

Камъкът е намерен и възстановен благодарение на технологията на компанията Mega Diamond Recovery (MDR) - X-ray Transmission (XRT), предназначена да „идентифицира и съхранява големи диаманти с висока стойност“, се казва в съобщение за пресата.

Уилям Ламб, президент и главен изпълнителен директор на Lucara, казва: „Въодушевени сме от откриването на този необикновен диамант от 2492 карата.“

Необработените диаманти обикновено се класифицират като качество в три категории: скъпоценен камък, близки до скъпоценен камък или с индустриално качество, в зависимост от техния цвят, чистота, размер и форма.

За втори по големина диамант в света преди това откритие се смяташе Lesedi La Rona - 1109-каратов камък, също намерен от Lucara в мината Karowe през 2015 г. Той беше продаден на луксозната бижутерийна компания Graff за 53 милиона долара две години по-късно.

Според говорителя на Lucara, компанията е намерила шест от най-добрите 10 диаманта, откривани някога. Камъкът ще бъде оценен през следващите седмици, добави той.

Миналия месец Ботсвана - най-големият производител на диаманти в света по стойност, предложи закон, който изисква, след като им бъдат дадени лицензи, минните компании да продават 24% дял в мини на местни инвеститори, освен ако правителството не упражни опцията си да придобие дяловото участие, според Ройтерс.

Най-големият диамант в света - 3106-каратовият Кулинан, е открит през 1905 г. в мината Premier в Трансваал, сега Южна Африка. Впоследствие е нарязан на по-малки камъни, някои от които са част от бижутата в короната на британското кралско семейство.