Гладните туристи, които се разхождат по Великата китайска стена, вече могат да получат обяда си по въздуха.

Китайският гигант за доставка на храна Meituan съобщи, че новата му услуга с дронове ще доставя храна, напитки и други стоки, като медицински консумативи, на клиенти в отдалечена част от древния паметник в покрайнините на Пекин.

Това е първата услуга в столицата, присъединяваща се към бързо развиващия се бизнес за доставка с дронове в Китай - най-големия производител и износител на граждански безпилотни летателни апарати.

Индустрията донесе удобство на хората, живеещи както в градовете, така и в труднодостъпните селски райони на страната.

Дронове на Великата китайска стена

Маршрутът на дроновете на Великата китайска стена се простира от покрив на близък хотел до наблюдателна кула в южното продължение на Бадалинг - най-популярната част от масивните укрепления, виещи се из Северен Китай.

Отворено миналата година, разширението обикновено е изложено на високи летни температури и не разполага с търговски съоръжения. Тук дроновете могат да помогнат, според Ян Ян, директор по връзки с обществеността на бизнеса с дронове на Meituan.

„Чрез дронове можем да правим петминутни доставки, които отнемат 50 минути пеша, и да доставяме артикули за борба с жегата, както и спешни доставки“, казва тя пред държавната телевизия CCTV.

Дроновете могат да летят при умерен вятър и дъжд и да носят до 2.3 килограма наведнъж, според Meituan. Таксата за доставка е само 4 юана (56 цента) - колкото струват и обикновените доставки на Meituan, съобщи държавната медия Beijing Youth Daily.

Компанията ще приема поръчки от 10 до 16 часа, след което дроновете ще имат за задача да пренасят боклука до пунктовете за рециклиране.

Те обаче не са напълно автономни. След като бъде получена поръчка, служител на Meituan ще я вземе от близкия магазин и ще я донесе на покрива на хотела, където ще бъде претеглена и опакована.

След това оператор прикрепя пакета към дрона, който ще лети на автопилот до наблюдателната кула, където друг работник чака да получи пратката. След това потребителите на приложението могат да я вземат от човека на наблюдателната кула.

Летящ бизнес

Услугите за доставка с дронове се разраснаха бързо в Китай през последните години. През 2016 г. гигантът в електронната търговия JD стартира първото изпитание на безпилотни летателни апарати (UAV) за доставки в провинцията.

Пренасяйки до 15 килограма на максимално разстояние от 20 километра, тези дронове съкратиха времето за доставка от четири часа с кола по криволичещи планински пътища до малко под 20 минути, съобщи тогава държавната информационна агенция Xinhua.

В допълнение към засилването на логистиката в селските райони, дроновете все повече се използват и за бързо доставяне на храна за вкъщи на живеещите в китайските метрополии.

Meituan извърши първата си доставка с дронове в южния технологичен център Шенжен през 2021 г. Сега управлява повече от 30 маршрута в множество градове, обработили повече от 300 000 поръчки, включително във финансовия център Шанхай.

За да се движат в гъсти градски пространства, дроновете следват предварително определени маршрути от точките за излитане – обикновено покриви – до точките за кацане.

Вместо да се реят пред прозорците на апартаменти или офиси, те оставят доставките на павилиони в близост до жилищни и офис сгради, от където клиентите могат да вземат своите поръчки.

От миналата година Meituan постави павилиони за доставки с дронове и в обществени паркове в Шанхай и Шенжен.

Разрастването на този тип услуги идва на фона на стремежа на правителството да развие така наречената „икономика на ниска надморска височина“, отнасяща се до широк спектър от бизнеси, съсредоточени около пилотирани и безпилотни граждански летателни апарати, летящи под надморска височина от 1000 метра.