В OpenAI, заплахата за сигурността може да идва и отвътре. Компанията наскоро пусна обява, че търси да наеме служител, който ще следи за рисковете вътре в компанията, за да може "да се укрепи срещу вътрешни заплахи за сигурността."

В обявата се казва, че трудовите задължения включват анализирането на аномални дейности, засичането и смекчаването на вътрешни заплахи и работа с отдела за човешки ресурси и с правния отдел за "провеждане на разследвания на подозрителни дейности."

Говорител на OpenAI е заявил пред Business Insider, че компанията не коментира своите обяви за работа.

OpenAI вече се намира в центъра на разгорещен дебат относно изкуствения интелект (AI) и сигурността. Служители на OpenAI и щатски законодатели изказаха опасения относно това дали компанията полага достатъчно усилия, за да гарантира, че мощните ѝ технологии не се използват за причиняване на вреди.

Междувременно, от OpenAI са казвали, че свързани с държавата представители от Китай, Русия и Иран са се опитвали да използват нейните AI модели за неща, които тя определя като злонамерени действия. Компанията казва, че е осуетила тези действия и е закрила съответните профили.

Самата OpenAI стана мишена на злонамерени атаки през 2023 г., когато хакери „пробиха“ вътрешната ѝ система за съобщения, а инцидентът излезе на бял свят след като двама души изнесоха информация на New York Times.

Обявата за работа изглежда показва, че освен от хакерски групи и авторитарни правителства, OpenAI се притеснява и от заплахи, които произтичат от собствените ѝ служители, въпреки че не е ясно за какъв вид заплаха ще следи компанията.

Една от възможностите е OpenAI да иска да защити търговските тайни, които стоят в основата на нейната технология. Обявата показва, че наемaнето на служител, който да разследва рисковете вътре в компанията, е част от доброволните ангажименти за безопасността на AI, които компанията е поела пред Белия дом.

В отворено писмо от миналия юни, настоящи и бивши служители на OpenAI заявиха, че се чувстват блокирани да изразяват опасенията си относно безопасността на AI. В писмото OpenAI бе призована да гарантира "право за предупреждаване" на обществото относно опасностите за продуктите на OpenAI. Не е ясно дали този тип сигнализиране за нередности ще се покрива от "контролите за предотвратяване на загубата на данни", за чието прилагане ще отговаря разследващият рискове.