Минималното повишение на лихвите по кредитите в България за момента не се оказва пречка пред домакинствата. Нещо повече, през юли отчитаме няколко рекордни стойности, които показват че е налице сериозно търсене на нови заеми – както при жилищното, така и при потребителското кредитиране.  

Обща стойност на заемите, предоставени през юли 

През юли, банките в страната са предоставили 1.802 млрд. лв. кредити на домакинствата, което е втората най-висока стойност в историята, след 1.824 млрд. лв. през април. Сумата е по-висока от месец по-рано – 1.737 млрд. лв., както и от преди година, когато възлезе на 1.375 млрд. лв. 

Общата стойност на предоговорените кредити и заемите за рефинансиране през последния месец, в който БНБ публикува данни, достига 292.4 млн. лв. Това ще рече, че нетно новите заеми са за 1.51 млрд. лв., което е нов рекорд, според справка на Darik Business Review. 

Това е десети пореден месец, в които банките у нас раздават на домакинствата повече от 1 млрд. лв. нетно на месец, показват наши изчисления. 

Жилищни и потребителски кредити 

През юли в България са предоставени 861.9 млн. лв. жилищни кредити спрямо рекордните 888.8 млн. лв. за месец по-рано. 

Едва за втори път в историята потребителското кредитиране в рамките на месец надхвърля 900 млн. лв. За юли сумата е 940.3 млн. лв. срещу 960.9 млн. лв. за април. 

Още един рекорд - 15 млрд. лв. заеми за година

През последните 12 месеца банките са предоставили 8.98 млрд. лв. жилищни заеми и 9.6 млрд. лв. потребителски кредити. Ако извадим сумата на заемите, които се теглят с цел рефинансиране и предоговаряне, достигаме и до новата рекордна стойност от 15.1 млрд. лв. нетни кредити за периода 1 август 2023 – 31 юли 2024 г.