Производителите на кафе през последните години са изправени пред сериозни предизвикателства.

Повишаващите се температури, сушите, наводненията, тайфуните и новите болести застрашават насажденията, а проучванията прогнозират общ спад на земята, подходяща за отглеждане на кафе до 2050 г. 

Съвременното производство на кафе включва изсичане на гори и използва много вода, както и торове, и пестициди. То също така консумира много енергия, генерира емисии на парникови газове и разрушава местните екосистеми.  

Ди Джей Тан, съосновател на сингапурския стартъп Prefer Coffee, обаче твърде, че може би е намерил решението на много от тези проблеми.

Той предлага „кафе“, приготвено изцяло от остатъци от местната хранителна индустрия, пише изданието на Масачузетския технологичен институт MIT Technology Review.  

Могат ли хранителните остатъци да бъдат отново полезни?

Няколко години преди да основе Prefer, Тан работи в хранително-вкусовата промишленост с най-добрите готвачи в Сингапур. Клиентите му търсели нови аромати и вкусове, които той създавал с помощта на ферментация – хранене на микроби с различни органични вещества. 

Разбира се, това не е нова идея, защото човечеството използва микроорганизми за създаване на храни от хилядотелия. Микробите и дрождите произвеждат някои от любимите ни храни и напитки, като киселото мляко, бирата и азиатското кимчи. Но Тан тласка процеса в нови посоки: 

"Ферментацията е начин за създаване на аромати, които до този момент не са съществували".

През 2022 г. в местен стартъп акселератор в Сингапур Тан среща Джейк Бербер - невролог, превърнал се в предприемач. И двамата са любители на кафето и обединяват усилията си, за да създадат напитка без използване на истински кафени зърна. 

По този начин те се присъединяват към редиците на хората, които вярват, че можем да намалим отпечатъка си, като върнем остатъците от храна обратно в чиниите си, след като ги направим отново привлекателни и вкусни. Те прекарват месеци в експерименти с различни съставки. 

От предишната си работа Тан имал предположение какво може да работи и какво - не, но стесняването на кръга до точните пропорции, процеси и видове остатъци отнема известно време.

Първоначално опитват да пекат корени от цикория, която отдавна се използва като заместител на кафето, но въпреки че резултатът напомнял на него, вкусът не бил достатъчно близък. 

Предприемачите опитали да смелят семена от фурми, което дало напитка, подобна на плодов чай, но много далечна от кафето. Тогава някои партиди, приготвени от смеси от остатъци от храна, се оказали обещаващи.

Компанията използва газова хроматографска масова спектрометрия - техника, която идентифицира отделни молекулни съединения в смесите, за да идентифицира и анализират молекулите, отговорни за желания вкус.  

Какъв е вкусът на "кафето" без кафе?

Резултатите ги насочват при настройването на варенето. След няколко месеца и неколкостотин различни смеси и методи, те се ориентират към правилната комбинация: остарял хляб от пекарни, соева каша от производство на тофу и отработени ечемични зърна от местни пивоварни. Тан обяснява:

"Ние ги комбинираме в приблизително равни количества, ферментират за 24 часа и след това ги печем“.

Резултатът е естествено безкофеиново „кафе“, което може да се консумира с растително или обикновено мляко. "Без мляко напитката има малко по-шоколадов вкус и запазва нотките на тревиста горчивина“, казва Тан. 

От гледна точка на ценатаь, напитката е сравнима със средностатистическото кафе, според Бербер. Prefer Coffee продава прах за приготвяне, като всяко друго кафе, както и бутилирано студено кафе, и бутилирано лате. Продуктите могат да бъдат закупени онлайн и поръчани в различни кафенета в Сингапур. 

За тези, които все пак искат да усетят и ефекта на събуждането, стартъпът добавя и кофеин на прах от чаени листа. На една затопляща се планета чаените растения са по-добър залог, обяснява Тан.

"Вие събирате листата, които са много по-изобилни от плодовете на кафето".