През 2023 г. 59% от предприятията в Европейския съюз са поне с основно ниво на дигитализация.

От малките и средни предприятия (МСП) 58% са достигнали поне основно ниво на дигитална интензивност миналата година, докато делът на големите предприятия е много по-висок - 91%, показват данните на Евростат.

Поне основно ниво на цифров интензитет, измерено чрез индекса DII (Digital Intensity Index), включва използването на поне 4 от 12 избрани цифрови технологии, като AI, социални мрежи, облачни изчисления, управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), поне 1% дял на онлайн продажбите и други критерии.

За да могат предприятията да се класифицират като такива с поне основно ниво на дигитализация, те трябва да притежават ниско, високо или много високо ниво на DII индекса, докато тези на най-ниското ниво се изключват.

Според една от целите на стратегията за Цифровото десетилетие, повече от 90% от МСП в ЕС трябва да достигнат поне основно ниво на дигитална интензивност до 2030 г. Това означава, че миналата година малките и средните компании в Европа са били на 32 процентни пункта от целта, поставена за 2030 г. 

4.4% от МСП в ЕС са достигнали много високо ниво на цифрова интензивност, докато 19.6% - високо ниво. Повечето МСП регистрират ниски (33.8%) или много ниски (42.3%) нива на цифров интензитет.

Най-големият дял от предприятията, достигнали много високо ниво на DII, е във Финландия (13%), Малта (114%) и Нидерландия (11%).

Междувременно, страните с най-много предприятия, характеризиращи се с много нисък цифров интензитет, са Румъния (72.1%), България (70.6%) и Гърция (56.2%).

Дигиталната трансформация на бизнеса ще е една от основните теми на събитието "Изкуствен интелект. Дигитализация. Киберсигурност", организирано от Darik Business Review, което ще се проведе на 18 септември от 9:30 в Planet Schwarz Tech Theater. 

Повече за форума можете да научите тук.