Tulum Beach в Мексико е обявен за ивицата с най-белия пясък на планетата, изпреварвайки дестинации, като Сейшелите и Гърция.

Британската компания за луксозни вили CV Villas е проучила над 200 плажа по света, анализирайки цветове и изображения, за да открие кой е дом на най-белите пясъци на планетата.

Използвайки снимки от Google Maps и цветовия код на пясъците, изследователите ги сравняват с най-чистия нюанс на бялото в света, откривайки, че Tulum Beach е безапелационен претендент за първото място, като пясъкът му е само на 1.4 пункта от най-белия нюанс.

Anse Source D’Argent на Сейшелите заема второ място в класацията на 4.3 пункта от най-чистия нюанс на бялото. Това е единственият африкански плаж, попадащ в топ 30.

Докато девствените бели плажове вероятно се свързват с далечни страни, в които е лято през цялата година, интересното е, че европейски държави доминират в класацията, като половината от първите 30 плажа са на континента, посочва The Independent.

Marmari Beach на гръцкия остров Кос, например, е само с 6.5 точки разлика в нюанса на пясъка, в сравнение с най-белия цвят в света, което го прави ивицата с най-бял пясък в цяла Европа. Плажът се намира в курорта Мармари, а белотата му се прелива в кристално чистото Егейско море.

Два плажа в Италия се появяват в челната десетка, като Tropea Beach е на четвърто място, заедно с испанския Platja de Muro в Майорка, а Cala Brandinchi заема осмата позиция.

Испания също има двама представители в челната десетка - под номер шест е Cala Pluma в Ибиса, докато седмото място е присъдено на белите пясъци на Plague de Valras във Франция.

Последните два плажа в топ 10 - и двата заемащи позиция номер девет с резултат от 8.5 точки, се намират на брега на Атлантическия океан: Stocking Island Beach на Бахамските острови и Taylor Bay Beach в Търкс и Кайкос.

Докато Гърция държи първото място в Европа, Испания, всъщност, има повече представители в топ 30 от всяка друга държава, заемайки шест места.

Шотландия влиза в топ 30 с Luskentyre Beach на 18-о място, а Flamenco Beach в Пуерто Рико е на 10.8 точки от най-белия нюанс. Ирландия заема 23-та позиция с Keem Bay.

Северна Америка вкарва осем плажа в топ 30, докато само три идват от Азия, всички от които са в Тайланд. Що се отнася до Океания, само една ивица стига стигна до върха - с подходящото име Whitehaven Beach на остров Уитсъндей в Австралия.