Джак (Леонардо ди Каприо) и Роуз (Кейт Уинслет), стоящи на носа на Титаник – това е може би един от най-разпознаваемите кадри във филмовата история.

Но шокиращи нови снимки разкриват, че тази част от емблематичния потънал кораб вече се е разпаднала под влиянието на ръждата. Изображенията, заснети от роботизирани подводници това лято, установиха, че 4.5 м от носа на плавателния съд са се срутили върху морското дъно.

Екипът на експедицията, направил откритието, предупреждава, че е само въпрос на време целият кораб да изчезне завинаги. Томасина Рей, ръководител на експедицията и директор в RMS Titanic Inc – компанията, чиято цел е да запази спомена за кораба и неговите пътници, казва:

„Хората постоянно се питат: „Колко време ще оцелее Титаник? Не знаем, но го следим в реално време“.

В ранните часове на 15 април 1912 г. Титаник се скрива под вълните на Северния Атлантик, което води до смъртта на 1500 пътници и екипаж. Огромният кораб потъва на повече от 3800 метра дълбочина върху участък от морското дъно край бреговете на Нюфаундленд в Канада.

След това той е изгубен за човечеството, докато екип от изследователи не прави първите снимки на останките през 1985 г. Тези изображения разкриват, че парапетът, увековечен във филма "Титаник" от 1998 г., все още по чудо е непокътнат - повече от 70 години след катастрофата.

По време на експедиция през юли и август тази година обаче, две дистанционно управлявани превозни средства на RMS Titanic Inc установяват, че голяма част от парапета на носа вече липсва. По-късно 3D сканиране на района разкрива, че цялата секция се е срутила върху морското дъно отдолу.

Томасина Рей казва пред BBC: „Носът на Титаник е емблематичен за поп културата – за него си мислите, когато си представяте корабокрушението. Но вече не изглежда така“.

Изображения и 3D сканиране на останките, дело на компанията за дълбоководни карти Magellan и създателите на документални филми Atlantic Productions, през 2022 г. установиха, че парапетът все още е на мястото си.

Въз основа на тези констатации изследователите смятат, че секцията трябва да се е срутила някъде през последните две години. Металната конструкция на кораба се поглъща от микроорганизми, създавайки големи сталактити от ръжда, наречени рустикали.

След откриването на останките, няколко екипи от изследователи са наблюдавали как някога грандиозният кораб постепенно се разпада. До 2022 г. носът вече започва да се огъва под силата на тази ерозия и сега е само въпрос на време още части от кораба да рухнат.

„Това е просто още едно напомняне за влошаването на състоянието на останките, което се случва всеки ден“, казва Рей. Преди Титаник да бъде напълно изгубен, изследователите правят планове да запазят и спасят колкото е възможно повече от него.

От RMS Titanic Inc отбелязват, че нови зони във влошено състояние биха могли да осигурят „безпрепятствен достъп до вътрешността на кораба“, което би предоставило нови възможности за открития.

По време на експедицията си двата ROV-а са събрали повече от два милиона снимки и са направили HD филм с дължина 24 часа. В момента компанията преглежда тези данни и се надява да ги използва, за да създаде детайлно 3D изображение на Титаник.

Експедицията от това лято открива и артефакт, за който дълго се смята, че е изгубен. Когато първоначалната експедиция от 1985 г. публикува първите изображения на останките, те показват бронзова статуя, наречена Диана от Версай, разположена в полето с отломки.

Заради секретността около кораба, точното местоположение на статуята не е записано. Сега високата 60 см фигура, някога украсявала първокласния салон, отново е намерена. Джеймс Пенка, изследовател на Титаник и водещ на подкаста Witness Titanic, казва:

„Беше като да намериш игла в купа сено и преоткриването й на тази година беше важно. Първокласният салон е бил най-красивата и невероятно детайлна стая на кораба. И в центъра й е била Диана от Версай.“

От 1994 г. RMS Titanic Inc държи правата за спасяване на останките на Титаник и е единствената компания, на която е разрешено законно да премахва елементи от мястото на корабокрушението.

Оттогава компанията е извадила на повърхността хиляди части от останките, а сега планира да изложи на показ и Диана от Версай.