Цените на жилищата на повечето развити пазари ще се повишат умерено през тази и следващата година, показва проучване на Ройтерс сред анализатори и експерти.

Според техните очаквания, лихвите по ипотечните кредити ще паднат още повече и ще спомогнат за подобряването - макар и минимално, на достъпността на скъпите имоти.

Прогнозираше се, че повечето централни банки да започнат да намаляват лихвените проценти тази година, като някои от тях вече го направиха. Очаква се Федералният резерв на САЩ да предприеме такава стъпка на заседанието си на 17-18 септември.

Потенциалният спад на лихвите обаче може да подкрепи жилищните пазари в развитите страни, където предлагането и без това е ниско, а цените - рекордно високи. 

Анкетата на Reuters, проведена от 19 август до 3 септември сред близо 150 жилищни анализатори от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Дубай и Индия, показва, че средните цени на жилищата на почти всички тези пазари ще се повишат през тази и следващата година. 

Очакваната промяна в средните цени на жилищата през 2024 г. варира на отделните пазари - от скромен спад от 1.4% до повишение от около 8%, като общата перспектива остава положителна. Анализаторите подобряват перспективите си за пет от деветте жилищни пазара, изследвани три месеца по-рано в предишната анкета. 

"Падащите лихвени проценти по ипотечните кредити на много пазари ще засилят позицията на амбициозните купувачи на жилище, но само умерено, като натискът върху достъпността вече е в критична точка“, смята Матю Маколи, директор по изследванията на глобалните сектори на имотите в JLL. 

"Все по-големи дялове от населението на страни, като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Австралия и Япония, ще разчитат на жилищни модели, ориентирани към доходите, за да задоволят своите жилищни нужди“. 

Резултатите от анкетата показват, че повечето експерти очакват достъпността да се подобри за купувачите на жилище за първи път през следващата година. Едва около 20% смятат, че тя ще се влоши.

Но тъй като предлагането все още е ограничено в повечето страни, много амбициозни купувачи на нови жилища вероятно ще останат наематели през следващите години и ще плащат дори още повече за наем.

Очаква се наемите на градски жилища да изпреварят потребителската инфлация през следващите 12 месеца във всички изследвани страни.

С колко ще поскъпнат имотите в различните части на света?  

Очаква се средните цени на жилищата в САЩ да се повишат с 5.4% през 2024 г., с 3% през следващата година и с 3.4% през 2026 г.

Голяма част от това поскъпване е свързано със собствениците на жилища, които са заключили ниски 30-годишни ипотечни лихви - повечето под 5%, а някои дори и под 3%. Тези собственици не желаят да се разделят с домовете си при ниски нива на сделките.

Въпреки че се очаква Фед да започне да намалява лихвените проценти през септември и с общо 75 базисни пункта до края на годината, липсата на достатъчно предлагане вече е в основата на пазара, където средните цени на жилищата са доста над пика си от ерата на пандемията.

Средните цени на жилищата в Австралия се предвижда да нараснат с повече от 6% тази година, отново поради ограниченото предлагане, което вдига цените над предпандемичните им нива.

В Нова Зеландия, където цените скочиха с над 40% по време на пандемията от COVID-19, се очаква те да се покачат само с 1% тази година. 

Прогнозираше се, че в Индия търсенето на луксозни имоти да повиши още повече цените на жилищата през следващите няколко години. Въпреки търсенето, идващо от малцина богаташи в страна с 1.4 милиарда жители, това се превръща в значителен пазар, достатъчен да повиши средните цени на жилищата с около 8% тази година и с 6% през следващата.

Разнебитеният германски жилищен пазар, на който цените на имотите паднаха със 7.2% през миналата година, се очаква стабилизиране през следващите месеци със спад от 1.4% през тази година, последван от ръст от 2% през 2025 г.