Гърция планира да наложи 20 евро такса за круизните туристи на островите Санторини и Миконос в опит да ограничи свръхтуризма, заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис.

Държавата разчита сериозно на туризма - основният двигател на местната икономика, която все още се възстановява от продължилата десетилетие криза, изтрила една четвърт от БВП на страната.

Някои от най-популярните дестинации обаче, в това число и Санторини - идиличен остров с причудливи селца и девствени плажове с 20 000 постоянни жители, са изложени на риск от разруха от масовия туризъм.

Ден след като очерта основните си икономически политики за 2025 г. Мицотакис поясни, че прекомерният туризъм е проблем само в няколко дестинации.

"Гърция няма структурен проблем със свръхтуризма. Някои от дестинациите имат значителни проблеми в определени седмици или месеци от годината, с което трябва да се справим," каза още той.

"Круизните кораби обременяват Санторини и Миконос и по тази причина пристъпваме към действия," допълни премиерът при обявяването на таксата.

Приходите на туристическия сектор в Гърция през 2023 г. са били около 20 млрд. евро на фона на близо 31 милиона туристи.

В Санторини протестиращи призоваха за ограничения, както в други популярни дестинации в Европа, в това число Венеция и Барселона.

Част от приходите от данъка върху круизните туристи ще бъдат връщани на местните общности, за да бъдат инвестирани в инфраструктура, заяви Мицотакис.

Правителството също така планира да регулира броя на круизните кораби, които пристигат едновременно в определени дестинации, а на островите трябва да бъдат въведени правила за опазване на околната среда и справяне с недостига, каза още Мицотакис.

Гърция иска да увеличи и данъка върху имотите за краткосрочно отдаване под наем, както и да забрани издаването на нови лицензи за подобни жилища в централната част на Атина с цел увеличаване на жилищния фонд за постоянните жители на столицата, каза гръцкият премиер.