Япония се очертава като новия любимец на азиатските хеджфондове, които управляват активи за над 400 милиарда долара.

Страната привлича и стартиращи фондове, докато други региони претърпяват отлив на капитали, което е показател, че нестабилността на японската йена през август не е провалила съживяването на местните капиталови пазари, пише Reuters. 

Ликвидациите на хеджфондове в Азия изпреварват стартиранията на нови от 2023 г. насам, най-вече поради колебливия фондов пазар в Китай. Броят на фокусираните върху Япония фондове обаче отбелязва нетно увеличение с повече от 10 през този период, по данни на платформата Preqin.

Поне още пет фонда, фокусирани върху страната, са стартирали или се подготвят да дебютират през третото и четвъртото тримесечие на годината, обхващайки различни стратегии. Новите фондове, идващи и от страната, и от чужбина, се приемат добре от инвеститорите.

Японските пазари, отдавна пренебрегвани от хеджфондовете и широка група други инвеститори и напоследък разтърсени от най-големия крах на индексите от 1987 г. насам, постепенно се връщат към живот след десетилетия в периферията.

"Япония най-накрая се променя по положителен начин, с инфлация и ръст на заплатите. Никога не съм виждал толкова големи тенденции през целия си професионален живот“, коментира пред Reuters Соичи Уцуми, основател на Shinka Capital Management. 

Японските пазари на акции достигнаха исторически върхове през юли, подкрепени от чуждестранния интерес и стремежа към реформа на корпоративното управление. Лихвените проценти са на положителна територия и се повишават за първи път от десетилетия насам.

Възраждането на японските пазари обаче беше драстично прекъснато в началото на август, когато повишаването на лихвените проценти от страна на японската централна банка и слабите икономически данни от САЩ предизвикаха внезапно покачване на йената и срив на фондовия пазар.

Изглежда обаче, че тези колебания не са отказали хеджфондовете от инвестициите на японския пазар. ActusRayPartners от Хонконг, управляващ 700 млн. долара, заяви, че е готов да стартира нова стратегия за Япония по-късно този месец, като се стреми да събере 100 млн. долара до края на годината.
 
Тъй като се очаква лихвите да се покачат още повече, това неизбежно прави пазара малко нестабилен. Т. нар. "зомби компании" няма да могат да оцелеят в крайна сметка, но това е добре за дългосрочната стратегия“, смята Тецуо Очи от MCP Group - компания за алтернативни инвестиции с активи от 2.5 млрд. долара. 

През август тя стартира фокусиран върху Япония пул от хеджфондове и привлече инвестиция от 10 милиарда йени (70 милиона долара) от японския застраховател Dai-ichi Life. 

Инвестицията на Dai-ichi Life има за цел да подкрепи новите инвестиционни мениджъри и да помогне за съживяването на Япония като център за управление на активи. 

Другите два нови фонда в Япония включват платформата Penglai Peak Offshore Fund и новата стратегия за страната на OQ Funds Management.  

От друга страна, все по-голяма част от глобалните инвеститори планират да намалят дела на хеджфондовете в своите портфейли, тъй като възвръщаемостта им изостава по някои показатели, според проучване на Preqin през август.