Най-противоречивото място на Хаваите отново се превърна в източник на тревога - 14 души наскоро бяха арестувани за незаконен достъп до стълбите Хайку на остров Оаху.

Те са красиви, но опасни: 4000 метални стъпала, изградени от американския флот по време на Втората световна война и изоставени скоро след това. Разположени в отдалечен район на Канеохе, единственият начин да се стигне до стълбите е чрез опасен поход.

„Изключително неуважително и егоцентрично е някой да посещава стълбите Хайку или пътеката на Средния хребет, когато е ясно, че тези зони са забранени от съображения за безопасност и опазване на природните ресурси“, казва Джейсън Редула от отдела за опазване и управление на ресурсите на Хаваите (DOCARE).

Изявлението му съдържа още зловещото предупреждение, че „някой ще бъде наранен или убит“.

Според DOCARE, всички арестувани през изминалата седмица са обвинени в престъпно проникване, което може да им навлече до 30 дни затвор. Осем от тях са арестувани на 3 септември, въпреки че не е ясно дали са били на поход заедно.

„Опасно е хората да влизат в строителната зона и да се опитват да слизат по билото. Те трябва да мислят за последствията, ако някой бъде наранен или по-лошо - нуждае се от спасяване. Това е труднодостъпно място, което може да забави медицинското лечение“, казва Редула, цитиран от CNN.

Стълбата към рая

Стълбите Хайку, понякога наричани „стълбата към рая“, бяха затворени за обществеността през 1987 г.

Но социалните медии донесоха на невероятната дестинация слава, като безстрашните потребители на YouTube и Instagram се възхищават на прекрасните гледки от върха на 850-метрова планинска пътека.

Според DOCARE, туристите са използвали въжета за катерене, за да стигнат до стълбището.

Славата му донесе главоболия на местната общност, включително нарушители, допълнителни разходи за сигурност и рисковани спасявания на туристи, ранени в отдалечения район.

През 2021 г. градският съвет на Хонолулу гласува премахването на стълбите Хайку. Работата се върши на части, като частите една по една се отделят от планината и след това се отстраняват с хеликоптер.

Местна група, наречена Friends of the Haiku Stairs, се противопоставя на премахването им, твърдейки, че процесът на стойност 2.5 милиона долара е твърде скъп.

Част от работата по деконструкцията беше завършена, когато Апелативният съд на Хаваите издаде временна забрана по-рано тази година.