Казват, че след като нещо се появи в интернет, то остава там завинаги.

Благодарение на най-новата функционалност на Google обаче, неприятната лична информация, която предпочитате да не бъде на показ, може да изчезва завинаги.

Google започна да пуска поетапно нов инструмент, който носи името "премахни резултата" и ще позволява на потребителите да премахват резултатите, показващи се в търсачката, които съдържат лична информация.

Информацията, която може да бъде премахвана, включва телефонни номера, домашни адреси, имейли, номера на банкови сметки, номера на кредитни карти и медицинска документация.

Пускането на новия инструмент започна в Европа и САЩ тази седмица.

Потребителите също така може да поискат информация, считана за незаконна или остаряла, да бъде премахвана по преценка на Google.

"В Google вярваме силно на отворения достъп до информация и силно така сме силно ангажирани с това да защитаваме хората и тяхната поверителна информация онлайн," заяви Даниел Ромейн от Google по-рано през годината, когато концепцията беше представена за първи път.

"Тези промени са значителни и важни стъпки, които да ви помогнат да управлявате онлайн присъствието си, а ние искаме да направим така, че да е възможно най-лесно за вас да контролирате нещата."

За да се възползват от новата функционалност, потребителите, които имат достъп до нея, трябва да кликнат на трите точки в горния десен ъгъл на страницата с търсенето на Google, откъдето ще се отвори падащо меню.

От там потребителите могат да изберат "за този резултат" и след това "премахни резултата," което ще изпрати запитване до Google, което първо трябва да бъде одобрено, преди резултатът напълно да бъде премахнат.

От Google отбелязват, че инструментът трябва да се използва умерено, за да не се ограничава „наличието на друга информация, която е полезна“.