Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway продължава да продава акции на Bank of America, като от средата на юли се е разделила с книжа за над 7 млрд. долара, с което делът й в банката намалява до 11%. 

Базираният в Омаха конгломерат продаде 5.8 млн. акции в последните три търговски сесии, срещу което получи 228.7 млн. долара, при средна цена на сделките от 39.45 долара за лот. 

Продажбите на Berkshire вече изравняват настоящото върхово постижение от 12 поредни сесии, датиращо от 17 юли до 1 август.  Компанията е продала общо 174.7 млн. акции от банката за 7.2 млрд. долара, като разполага с още 858.2 млн. акции, представляващи 11.1% от капитала й. 

BofA вече се понижи от второ на трето място сред най-големите инвестиции на Бъфет, като пред нея са Apple и American Express. 

Историята 

Бъфет купува акции и варанти за 5 млрд. долара от банката през 2011 г., малко след финансовата криза. Той конвертира варантите в акции през 2017 г., превръщайки се в един от най-големите инвеститори в BofA. В следващите две години Berkshire придобива нови над 300 млн. акции от банката. 

Позицията на Bank of America

Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан казва, че не знае причината за продажбите от страна на Бъфет. 

„Не знам какво точно прави той в момента, просто защото не можем да го попитаме. Не бихме и питали“, каза той по време на финансова конференция.

„Но от друга страна, пазарът абсорбира количеството, което той продава, ние също купуваме една малка част от акции, тъй че животът продължава“. 

Според Мойнихан, Бъфет е един от най-великите инвеститори на банката, който е помогнал в тежките времена след кризата.

За да илюстрира инвестиционния гений на Бъфет, той посочи, че всеки инвеститор, купил акции в деня, в който Berkshire започва да изгражда позицията си, би ги придобил на цена от 5.50 долара. Днес стойността им е малко под 40 долара.