Berkshire Hathaway продължава да е водена от един от най-известните инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет, въпреки че наскоро той навърши 94 години. 

Инвестиционната компания носи впечатляваща възвръщаемост на вложителите си вече няколко десетилетия. Ето защо инвеститорите често казват, че „Бъфет умее да подбира компаниите, в които влага пари“. 

Успехът на Berkshire се основава на инвестиционната филосифия на Бъфет и на покойния му бизнес партньор Чарли Мънгър, които години наред търсят да купят „чудесни“ подценени бизнеси и да задържат книжата им дълги години. 

Тези компании включват едни от най-известните брандове в света: Coca-Cola, American Express, Apple и др.

Този подход направи и двамата милиардери, а само преди няколко седмици Berkshire Hathaway се превърна в първата компания, извън технологичните гиганти, преминала границата от 1 трилион долара пазарна капитализация. 

Инвестиция от 1 000 долара 

В случай че бяхте инвестирали 1 000 долара в акции на Berkshire преди 5 години, днес можеше да разполагате с 2 300 долара. Това означава, че парите ви ще са нараснали със 132%. Широкият S&P 500 добавя 85% за периода, а технологичния Nasdaq отчита ръст от 111%. 

Два класа акции 

Компанията има два класа акции – A и B. Книжата от клас А се търгуват се търгуваха в петък на ниво от 689 287 долара, или над 1.2 млн. лева. Бъфет казва, че Berkshire никога няма да направи сплит на книжата си, тъй като акциите от клас А не са за случайни инвеститори. 

Книжата от клас В се търгуват на цена от 459.42 долара, като от началото на годината добавят 28.81% към стойността си. 

Най-големите инвестиции на Berkshire Hathaway

Компанията има вложенията за над 10 млрд. долара в общо осем компании. Начело в този списък е Apple, в която са инвестирани 88.3 млрд. долара, а в American Express и Bank of America са вложени съответно 37 и 33 млрд. долара. 

Следват Coca-Cola (28.4 млрд. долара), Chevron (16.4 млрд. долара), Occidental Petroleum (13.2 млрд. долара), Moody’s (11.7 млрд. долара) и Kraft Heinz (11.6 млрд. долара). 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.