Европейската централна банка взе решение да понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт до 3.5 на сто – ход, който отбелязва второто намаление на лихвите за тази година, след като банката предприе понижение и през юни.

Някои от основните причини за очакваното понижение на лихвите са слабият икономически растеж в еврозоната и „охлаждането“ на инфлацията, която през август се доближи до целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

Инфлацията в еврозоната падна до тримесечно дъно от 2.2% през август, в сравнение с 2.6% през юли. Базовата инфлация, която не включва по-волатилни компоненти, като енергийни продукти, храни, алкохол и цигари, беше на ниво от 2.8% през август, в сравнение с 2.9% през юли.

За много от пазарните участници големият въпрос беше дали ЕЦБ ще предостави ли някакви индикации за това какво следва. Но, за тяхно съжаление, това не се случи - Кристин Лагард и нейните колеги потвърдиха намерението си да разглеждат актуалната икономическа ситуация на всяко от следващите заседания, като не дадоха никакви индикации за евентуалните бъдещи действия.

Икономисти от Berenberg Bank очакват ЕЦБ да направи пауза по отношение на лихвените проценти на следващото си заседание на 17 октомври, както го направи през юли, преди да понижи лихвата с още четвърт процентен пункт на 12 декември.

Днешното заседание на ЕЦБ се проведе дни преди това на Федералния резерв на САЩ, който също изглежда готов да започне своя цикъл на спад на лихвите.

“Умереното” понижение на лихвите би било подходящият курс на действие от страна на ЕЦБ, заяви пред CNBC Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS.

“Както съм казвал и преди, има място за ЕЦБ и за централните банки, като цяло, да понижат до известна степен лихвите, но обхватът и размерите на тези понижения трябва да са в съответствие с основната цел на банката – борбата с инфлацията, и в крайна сметка да стимулират икономиката”.

Според Сайръс де ла Рубиа, старши икономист в Hamburg Commercial Bank, е много важно какви сигнали ще изпраща ЕЦБ към пазарите оттук нататък.

“Това е коварен въпрос, защото имаме базовата инфлация, която, според нашата прогноза, ще се покачи до 3.2% през септември. Имаме и позицията на старши икономиста на ЕЦБ Филип Лейн, че увеличенията на заплатите ще бъдат по-големи през второто полугодие.”

Де ла Рубия казва, че е „доста скептично настроен“, че ще има други понижения на лихвите след такова през септември. „Смятам, че от ЕЦБ ще се придържат към подхода си да мислят заседание за заседание и ще бъдат доста предпазливи,” допълва той.

Засега инвеститорите очакват подобен ход и от заседанието на Федералния резерв на САЩ на 17-18 септември.